SALZBURG & jezera u 6 dana // priroda i svijet oko nas postaju interaktivni u 'Haus der Natur'. Večernji koncert u baroknoj palači Mirabell

  Posjetili smo muzej 'Haus der Natur' koji ove godine slavi 100. godišnjicu – fascinantno mjesto na 7000 metara kvadratnih, većinom interaktivno, zabavno i wow. Tematske cjeline su evolucija čovjeka, ledeno doba, klimatske promjene, putovanje u Svemir, prapovijesno doba s dinosaurusima, istraživanje ljudskog tijela, sve moguće životinje, svijet mora i jezera, povijest rijeke Salzach, kristalna čarolija...

  PRVI DAN

  DRUGI DAN

  ČETVRTI DAN

  PETI DAN

  ŠESTI DAN

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana

  Haus der Natur

  Za ljubitelje podvodnog svijeta, mega akvariju su pravi raj, no prije toga posjetili smo Svemir i naš sustav. Putovali smo među planetama, upoznali Sunce, sreli svemirske brodove, astronaute, još su nam samo falili vanzemaljci. Možda su među nama, treba pitat Muldera.

  salz5

  Iz Svemira smo se uputili u dubine mora, promatrali smo malog morskog psa kako pliva, stanuje u akvariju s masom drugih riba. Pravi je to sklad prirode.

  salz343

  Fishy, fishy, fish, nije bas svejedno feeling. Spielberg je zacementirao strah od tih ralja, iako je ovaj beba.

  Muzej je interaktivno mjesto, prepuno soba, prostorija, velikih dvorana, među kojima se ističe ona svemirska – vizualno i informativno vrlo je moćno.

  salz88

  Svašta se može isprobati, sudjelovati, istražiti, upoznati.

   

   

  Znanstveni centar je prava poslastica za one koje zanimaju tehnologija i fizika. Ondje možete do mile volje eksperimentirati - proizvoditi električnu energiju turbinama, lebdjeti kroz prostoriju na podiznoj platformi ili čak graditi mostove i testirati njihovu čvrstoću.

   

   

  Ponosni su i na zoološki vrt reptila koji slavi svoj 100. rođendan i otvara svoja vrata, redizajniran, 15. lipnja 2024. godine.

  salz778

  Mjesto koje Salzburg čini idealnim mjestom za znanost na zabavan način. Tamo se može provesti i više sati.

   salzburg sternbrau

  Ručali smo u restoranu 'Sternbräu' - interijer je pravo remek-djelo, spoj suvremene arhitekture i elemenata s više od stoljeće starom tradicijom. Tamo austrijska kuhinja ima poseban štih, a na čelu kuhinje je poznati lokalni kuhar Michael Pratter. Sami restoran ima daleku povijest, još od 1542. godine.

  st peter church salzburg

  Imali smo obilazak centra grada s vodičem koji priča hrvatski, Igorom Biljanom, koji je izuzetno zanimljiv, simpatičan i zabavan.

   

   Hohensalzburg 

  Posjetili smo i krunu grada - 120 metara nad gradom ističe se utvrda Hohensalzburg čija povijest datira još od srednjeg vijeka. Tijekom stoljeća njome su vladali razni nadbiskupi, da bi sredinom XIX. stoljeća vojni značaj utvrde Hohensalzburg opao. Danas se smatra najvećom očuvanom tvrđavom njemačkog govornog područja. Ova impozantna tvrđava impresivan je simbol moći.

  Večera je bila u restoranu 'Skybar im Imlauer' – lokacija je fantastična, između Kongresnog centra i romantičnih vrtova Mirabell. Gradsko središte UNESCO-ve baštine udaljeno je samo laganom šetnjom. Visoko iznad krovova popularne četvrti Andräviertel, između neba i zemlje smješten je jedan od najljepših restorana u gradu. Chef je inovativni Dominik Münch.

  Skybar im Imlauer

  Navečer smo imali posebnu poslasticu – koncert u dvorcu Mirabell.

  salz2

  Koncert ansambla Mirabell
  Emmanuelle Lalancette, Oboe
  HAYDN: Quartett op. 76 Nr. 3 „Kaiserquartett“
  MOZART: Quartett für Oboe und Streicher KV 370
  HAYDN: Konzert für Oboe und Streicher C-Dur Hob: VIIg:C1
  RESPIGHI: Antiche danze ed arie per liuto III.Suite

  Priča o palači Mirabell je poput nekog romana – naime, 1606. knez-nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau dao je izgraditi palaču pod imenom “Altenau” za svoju ljubavnicu Salome Alt i njihovu djecu. Nakon njegove smrti, njegov nasljednik Markus Sitticus von Hohenems preimenovao je palaču u "Mirabell" (od talijanskog mirabile - "vrijedan divljenja" i bella - "lijepa"). U to vrijeme, palača Mirabell nalazila se izvan gradskih zidina Salzburga.

  mirabell palace salzburg

  Tek kada je princ-nadbiskup Paris von Lodron dao izgraditi novu utvrdu i gradske zidine, palača Mirabell postala je zatvorena unutar gradskog područja Salzburga. U razdoblju od 1721. do 1727. princ-nadbiskup Franz Anton von Harrach dao je preurediti palaču u veličanstveni kompleks poznatog baroknog majstora Lukasa von Hildebrandta. Dana 30. travnja 1818. palača Mirabell teško je oštećena u bijesnom gradskom požaru. Mramorne stepenice i Mramornu dvoranu su spašene.

   

   

  Od 1810. do 1816. godine Salzburg je bio pod vlašću Bavarske, a palača Mirabell postala je rezidencija bavarskog prijestolonasljednika. 1. lipnja 1815. ovdje je rođen princ Otto od Bavarske, koji će kasnije postati grčki kralj Otto I. Godine 1866. palača je zajedno s Kapuzinerbergom prešla u vlasništvo grada Salzburga. Danas je u njoj smještena gradska uprava i uredi gradonačelnika.

   

   

  Tu su i Mirabell vrtovi, jedna od prirodnih atrakcija grada i top lokacija za vjenčanja te razna lokalna događanja. 

  Palača Mirabell sa svojim vrtovima nalazi se na popisu spomenika kulturne baštine i dio je povijesnog središta grada Salzburga na UNESCO-voj listi svjetske baštine.