SALZBURG & jezera u 6 dana // prošlost DomQuartiera, sadašnjost Muzeja Suvremene umjetnosti i futuristički Hangar 7

  Drugi dan našeg boravka u Salzburgu puno smo emotivno putovali, od prošlosti do neke ljepše budućnosti – kompleks DomQuartier je iz 17. stoljeća, Muzej Suvremene umjetnosti obrađuje recentne artističke teme, a Hangar 7 je futurističko zdanje od stakla.

  PRVI DAN

  TREĆI DAN

  ČETVRTI DAN

  PETI DAN

  ŠESTI DAN

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana

  DomQuartier

  DomQuartier u Salzburgu je fascinantan kompleks koji predstavlja spoj arhitekture, umjetnosti i povijesti. Smješten u samom srcu Salzburga, obuhvaća nekoliko značajnih zgrada: Salzburšku katedralu, Residenz, Franjevački samostan te muzeje.

   dom q salz

  Salzburška katedrala, ili Dom zu Salzburg, dominira horizontom grada svojim impozantnim baroknim stilom. Izgrađena je u 17. stoljeću i predstavlja remek-djelo barokne arhitekture koje odiše mirnoćom i respektom prema našoj kulturi. Unutrašnjost katedrale oduzima dah svojom raskošnom dekoracijom, uključujući impresivne freske, skulpture i oltare.

  dom q salz3

  Residenz, nekadašnja kraljevska palača nadbiskupa, također je dio DomQuartiera. Ova raskošna palača sagrađena je u različitim stilovima tijekom stoljeća, što joj daje jedinstvenu estetiku. Šetnja podsjeća na vremeplov kroz razne etape i umjetničke sfere. Danas, Residenz je muzej koji posjetiteljima pruža uvid u život i kulturu Salzburga kroz povijest. Za sve skupa, čitav kompleks, treba uzeti barem sat vremena, a idealno je dva. 

  dom q salz8

  Franjevački samostan, smješten uz katedralu, datira još iz 8. stoljeća te predstavlja jedno od najstarijih sakralnih mjesta u Salzburgu.

  DomQuartier također obuhvaća nekoliko muzeja koji su smješteni unutar ovih povijesnih zgrada. Popularan je kao dom raznovrsnim zbirkama umjetničkih djela, antikviteta i artefakata koji oslikavaju bogatu povijest Salzburga i regije.

   

  @dubravkapz #salzburg #cathedral #concert #organconcert #curch #austria🇦🇹 #travel ##bach ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Koncert u katedrali „Musik zu Mittag“, „Glazba u podne - svaki dan, osim nedjelje i državnih praznika, u katedrali se održava koncert orgulja, s do sedam njegovih orgulja. Obično dva orguljaša stvaraju zvuk različitih orgulja i kombinacija orgulja. Koncerti počinju nakon zvona u cca. 12:04 i traju cca. 30 minuta.
  Jedna od skladbi bila je Bachova 'Toccata i fuga u D-molu', koja u tom prostoru zvuči izuzetno moćno.

   

  museum modern art salzburg2

  Muzej suvremene umjetnosti u Salzburgu

  Muzej slavi 20. godišnjicu. Smješten je na impresivnoj lokaciji na Monchsbergu, visokom brdu koje dominira nad gradom Salzburgom te ima predivan pogled.

  m32 rest salzburg

   Osim radi umjetnosti, ljudi dolaze i radi hrane, predivan moderan restoran ima super klopu, od domaćih, lokalnih i sezonskih sastojaka.

  museum modern art salzburg

  Svojom izvanrednom arhitekturom i zapanjujućim pogledom na grad i okolicu, Muzej suvremene umjetnosti predstavlja nezaobilaznu destinaciju za ljubitelje umjetnosti.

   

  @dubravkapz #salzburg #museum #modernart #art #museumsalzburg #travel #austria🇦🇹 ♬ son original - 🩶

   

  Unutar muzeja možete očekivati raznolike izložbe koje obuhvaćaju slikarstvo, kiparstvo, instalacije, video umjetnost i performanse. Muzej suvremene umjetnosti u Salzburgu posvećen je promicanju suvremene umjetnosti kroz raznolike umjetničke prakse i forme, te pruža posjetiteljima uvid u aktualne trendove i teme u svjetskoj umjetnosti.

   

   

  Osim izložbi, Muzej organizira i različite edukativne programe, radionice, predavanja i događaje koji povezuju umjetnost s publikom i zajednicom.

  Uz svoju bogatu ponudu umjetničkih djela i inspirativno okruženje, Muzej suvremene umjetnosti u Salzburgu predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje suvremene umjetnosti koji posjećuju ovaj prekrasan grad.

   hangar7

  Hangar-7 kompanije Red Bull na zračnoj luci Salzburg predstavlja testamente arhitektonskoj genijalnosti i estetskoj vještini. Ideja se rodila 1999. godine, a njezin početak označio je predanost stvaranju strukture koja slavi inovaciju i izvrsnosti u avijaciji.

   

  @dubravkapz #salzburg #hangar7 #redbull #travel #formula1 #austria🇦🇹 ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Arhitekt Volkmar Burgstaller potpisuje ovo artitektonsko remek djelo te je bio zadužen za oblikovanje prostora koji odgovara povijesnoj floti Flying Bulls.

  Njegova vizija materijalizirala se u čudo od čelika i stakla, zadivljujućoj fuziji forme i funkcije koja očarava posjetitelje diljem svijeta.

  Glavna karakteristika Hangara-7 je njezin zapanjujući stakleni svod, arhitektonsko čudo koje privlači pogled prema nebu. Sastavljen od 1.754 pojedinačne ploče, svaka jedinstvena po dimenzijama, ona unosi osjećaj eterealne ljepote u prostor. Njegova transparentnost poziva na promjenjivu igru svjetla i vremena, bacajući uvijek evoluirajuću atmosferu na izloške ispod.

  Unutar ove nebeske kupole, izlošci su postavljeni usred atmosfere veličanstvenosti i poštovanja. Samonosive rebraste grede koje prelaze dvoranu nude vidikovce za promatranje veličanstva iznad ili divljenje legendarnim zrakoplovima, automobilima Formule 1 i motociklima ispod.

   

   

  Izvana, Hangar-7 je trijumf vizualne poezije, evocirajući gracioznost i dinamiku leta. Njezin dizajn, podsjećajući na krilo u punom letu, izražava osjećaj bez težine i momentum. Dva visoka cilindrična tornja flankiraju glavni ulaz, smještajući urede i kulinarske poslastice koje podižu posjetiteljsko iskustvo na nove visine.

  Mayday Bar u Hangaru-7 nudi wow iskustvo gdje svaki mjesec gostuju strani chefovi, sa svih strana svijeta.

   

   

  Dodatno, jelovnik hrane prigrljuje koncept dijeljenja, na način da ima menue za po dvoje. Nudi raznoliku paletu internacionalnih delikatesa pripremljenih od strane talentiranih kuhara tima Ikarus.

  Koristeći svoje bogato kulinarsko iskustvo stečeno ugostiteljstvom gostujućih kuhara i suradnjom s kulinarskim stručnjacima iz više od 250 zemalja, jela u Mayday Baru su proslava globalne gastronomije.