SALZBURG & jezera u 6 dana // zabava u dvorcu Hellbrunn plus luckasti vodeni park

  Nimalo monotona i očekivana nije šetnja parkom dvorca Hellbrunn, nadaleko Salzburga. Bila je to prva etapa našeg putovanja koje je trajalo 6 dana, a centar nam je bio ne samo grad Mozart kugli, već i austrijska čarobna jezera.

  DRUGI DAN

  TREĆI DAN

  ČETVRTI DAN

  PETI DAN

  ŠESTI DAN

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana

  5t4

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana - link

  Povijesni dvorac Hellbrunn

  Hellbrunn je povijesni dvorac i ljetna rezidencija koja se nalazi na jugozapadnom rubu Salzburga, u Austriji. Izgrađen je u 17. stoljeću po narudžbi nadbiskupa Salzburga, Markus Sittikusa von Hohenems, kao mjesto za odmor i zabavu.

  hellbrunn4z556

  Ono što Hellbrunn čini posebnim je njegov prekrasan barokni vrt i luckasti, inovativni 'šaljivi vrtovi' (Wasserspiele), koji su zapravo niz skrivenih fontana, vodenih igara i prevara dizajniranih da vas neočekivano zaliju, no to ne možete baš znati na prvu.

  hellbrunn33

  Čak i ako idete drugi put, ponegdje niste sigurni od kuda dolazi voda. Naime, te vodene igre uključuju skrivene mlaznice vode koje bi iznenada prskale iz stolica, poda ili čak iz skulptura, stvarajući neobične i često smiješne situacije.

  hellbrunn4z

  Osim vodenih igara, dvorac Hellbrunn također je poznat po svojoj arhitekturi, interijerima te prekrasnim vrtovima koji su omiljeno odredište za turiste i ljubitelje povijesti i arhitekture.

  hellbrunn1

  Dvorac Hellbrunn izgrađen je u baroknom stilu, tipičnim za 17. stoljeće te ga karakteriziraju arhitektonska elegancija, simetrija i bogatstvo detalja.

  hellbrunn4z55

  Glavna zgrada dvorca ima klasični barokni dizajn s visokim prozorima, šiljatim krovovima i bogato ukrašenim fasadama. Fasade su često ukrašene reljefima, skulpturama i ornamentalnim elementima koji dodaju raskoš i grandioznost cjelokupnom izgledu dvorca.

  hellbrunn4z5545r

  Unutar dvorca, interijeri su također uređeni u stilu baroka s luksuznim detaljima poput ukrasnih stropova, reljefnih zidova, skulptura i raskošnog namještaja. Posebno su impresivne dvorane za prijem, dvorane za balove te privatne sobe i apartmani za vladare.

  hellbrunn4z5

  Osim glavne zgrade, dvorac Hellbrunn ima i druge arhitektonske elemente poput kapelice, staja, gospodarskih zgrada te, naravno, prekrasnih vrtova koji su integralni dio cjelokupnog kompleksa.

  hellbrunn3

   A tu je, naravno, i dobar restoran, hrana je domaća i lokalna.

   

  @dubravkapz #salzburg #hellbrunnsalzburg #spring #travel #austria🇦🇹 ♬ One of Us - Melodia Simples

   

  Nakon dvorca vratili smo se u ovo vrijeme te chekirali u Sheraton u Salzburgu.

   

   

  Hotel spaja modernost i klasičan izgled kakav se vidi na ulicama predivnog grada, a unutra je vrlo ugodno, lobby je poput dnevnog boravka, uz velike i ugodne sobe. 

   

   

  Navečer smo išli u restoran Imlauer Bräu, poznat po domaćoj hrani i rustikalnom ambijentu. Ova nam je hrana svojstvena, bliska, a od piva tu je njihov slavni Stiegl. Inače, restoran radi do 23 sata.