Pharmacy to go! / 10 načina za ublažavanje proljetne ALERGIJE

  Što je to proljetna alergija i kako je izbjeći? Na pitanje odgovara magistra Mirna Matas iz Farmacije u Jurišićevoj 3 u Zagrebu.

  Alergija iliti preosjetljivost - su oštećenja stanica uzrokovane različitim imunološkim reakcijama. Alergijske manifestacije najrasprostranjenije su imunološke bolesti, a zahvaćaju između 20 i 30% populacije zapadnih zemalja. Uobičajeni simptomi alergije su rinoreja, kihanje, nazalna kongestija, piskanje u prsima i dispneja, te svrbež i iritacija očiju i kože. Znakovi mogu uključivati i nazalni edem, bolnu palpaciju paranazalnih sinusa, piskanje u plućima, hiperemiju i edem konjuktiva, te ljuštenje kože.

   

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

   PHTOGO ALERGIJE1


  1. Kako bismo znatno ublažili intenzitet alergije, prvo što možemo napraviti je kontrolirati okoliš u kojem boravimo. To podrazumijeva izbjegavanje ili eliminiranje tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Pri povratku izvana potrebno je isprati nosnu sluznicu, što bi trebalo biti sastavni dio higijene alergičara. Izloženost ćemo smanjiti i prozračivanjem prostora u kojem boravimo, najbolje navečer kada su koncentracije peluda u zraku najniža.
  Kako bismo izbjegli ili smanjili korištenje lijekova, evo nekih od prirodnih antihistaminika koji će nam sigurno, makar malo, ublažiti alergijske simptome.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  2. Kvercetin
  Bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem smanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice i osipa. Preporuka je uzimati ga od 250-600 mg /dan podijeljeno u dvije doze, zajedno sa vitaminom C i bromelinom, s kojima ima sinergističko djelovanje. Prirodno ga možemo dobiti iz sjemenki grožđa, zelenog čaja, peršina, luka ili tamnog bobičastog voća, no uglavnom se, radi jačeg intenziteta alergije, mora uzimati preko dodataka prehrani.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  3. Kozlinac (Astragalus membranaceous) je višegodišnja biljka, prirodnog staništa u Kini, Mongoliji i Koreji. Stoljećima već koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma, a kao ljekoviti dio biljke koristi se njegov osušeni korijen. Već dugo godina ova biljka koristi se za ublažavanje tegoba alergijskih reakcija koje uključuju alergijski rinitis, konjuktivitis ili čak dermatitis. Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  4. Ulje crnog kima
  Danas jedan od najpopularnijih alternativnih lijekova u borbi protiv alergije i prirodni antihistamnik, crni kim postao je neizostavan dodatak prehrani kod alergičara. Tretman kod alergija potrebno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda cvatnje (ožujak/travanj), kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno započeti s korištenjem u veljači.
  Ulje crnog kima zbog sadržaja timokinona ima dokazano imunomodulatorsko djelovanje tako da ga možemo iskoristiti za razne tegobe povezane sa padom imuniteta. Ukoliko ga potpuno želimo iskoristiti u obrani protiv alergije preporuka je uzimati tri puta dnevno po dvadesetak kapi iza obroka.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  5. Kalcij
  U terapiji svih tipova alergija neizostavno se koristi kalcij. Kalcij smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcij, dobro je uzimati i vitamin C koji učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju, te koji uzrokuje kihanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  6. Probiotici
  Poznato je da se u crijevima krije i do 80% našeg imuniteta. Zdrava i uravnotežena mikroflora crijeva je ona u kojoj je broj dobrih bakterija veći od broja patogenih i preduvjet je za zdravo funkcioniranje imunološkog sistema i zdravlje čitavog organizma. Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imale su kod djece i do 80% smanjenu pojavnost dermatitisa i astme. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta, te misa i tempeha, no ukoliko je uslijed alergija i oslabljenog imuniteta potrebna veća doza, potrebno ih je uzimati u obliku različitih preparata za djecu i odrasle. 

   PHTOGO ALERGIJE1


  7. Očni simptomi – ne trljajte oči! – predlažemo umjetne suze ili biljne kapi
  U sklopu peludne groznice obično se pojavljuje i sezonski alergijski konjunktivitis s vrlo neugodnim očnim simptomima u obliku svrbeži, crvenila, natečenosti i suzenja oka. Antihistaminici djeluju nepovoljno na kvalitetu suznog filma, te se očni simptomi, ukoliko su prisutni zasebno, tretiraju lokalnim pripravcima. Preporučuju se kapljice u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili s konzervansom koji se razlaže na svjetlu ili nakon kapanja te kapljice s natrijevim hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.
  Također, vrlo su korisne kapi na biljnoj bazi s kamilicom, biljkom vidac i nevenom koje će znatno umiriti oko.

  phtogo kapi makulin

  Kapi za oči s raznim vrstama polimernih gelova duže se zadržavaju na površini oka, štiteći ga pritom od isušivanja i dodira alergena, tako da ih se preporučuje koristiti prije izlaska van i izloženosti alergenima.
  Novije kapljice sadrže i ektoin, prirodni sastojak, koji stabilizira membrane mastocita, te tako smanjuje intenzitet alergijske reakcije, a ujedno djeluje emolijentno i štiti očnu sluznicu od alergena.


  Ukoliko je alergijska reakcija ipak jačeg intenziteta liječnik propisuje očne antihistaminike od kojih najčešće olopatadin. On djeluje kao antihistaminik i stabilizator mastocita, radi čega povoljan učinak nastupa ranije i traje dulje. Uz njega je također poželjno koristiti kapljice za ispiranje i vlaženje očiju kako bi što duže očnu površinu držali čistom od alergena.

  phtogo nos 15

  8. Ukoliko se radi o jačim nazalnim simptomima prednost se daje sprejevima koji sadrže ovlaživače u obliku natrijeva hijaluronata ili dekspantenola, te sprejevi sa ektoinom koji će umanjiti intenzitet alergijske reakcije i zaštititi epitel nosne sluznice.
  Vrlo je korisna i izotonična otopina morske vode, obogaćena solima mangana, koja ima blagotvoran učinak na sluznicu nosa, održava njezinu prirodnu vlažnost, poboljšava uklanjanje nečistoća, te jača otpornost sluznice na štetno djelovanje alergena iz okoliša.
  Nosnu sluznicu potrebno je što češće čistiti i ispirati kako bi se otklanjali nakupljeni alergeni, a vrlo je korisno napraviti i mehaničku barijeru, tako da na sluznicu namažemo mast koja će na sebe vezati alergene.

   PHTOGO ALERGIJE1

  9. Antihistaminici nove generacije uglavnom se propisuju ukoliko je prisutno više simptoma alergije. Ukoliko se radi samo o očnim simptomima ili samo o alergijskom rinitisu, bolji je izbor lokalno tretiranje pojedinog simptoma kako bi izbjegli neke od njihovih nuspojava.

  Antihistaminici novije generacije poput bilastina, desloratidina ili feksofenadina ne prolaze krvno moždanu barijeru te ne uzrokuju toliko pospanost što je bila glavna nuspojava antihistaminika starije generacije. Uzimaju se jadan put na dan i pošto općenito nemaju veliki učinak na nosnu kongestiju, moraju se često kombinirati s nosnim dekongestivima.
  Nažalost, dekongestivi mogu  isušiti i oštetiti nosnu sluznicu, a kod teže začepljenosti samo su trenutna pomoć tako da će nam  uz antihistaminike liječnik često propisati kortikosteroidnu terapiju u obliku nosnog aerosola koji će smanjiti upalnu reakciju i olakšati nam disanje. Naravno, kod istih je također potreban oprez i pridržavanje propisane doze jer se, kod pretjerane upotrebe, mogu sistemski apsorbirati ili uzrokovati neke od lokalnih kortikosteroidnih nuspojava.

   

   PHTOGO ALERGIJE1

  phtogo kapi makulin

  PHTOGO ALERGIJE1

  phtogo kapi makulin