Pharmacy to go! / zimska kućna AROMATERAPIJA

  Sustav osjeta njuha, jedan je od najmoćnijih osjeta, direktno povezan s mozgom, podsjeća magistra Mirna Matas iz Farmacije u Jurišićevoj 3, Zagreb. - Tijekom udisanja, molekule mirisa preko mnoštva receptora prenose podražaje u limbički sustav, dio mozga zadužen za njuh. Tu se kontroliraju srčani puls, tlak, disanje i memorija te regulira stres. Limbički sustav dio je mozga unutar kojega nastaju emocije, te je važno naglasiti da su upravo eterična ulja ona kojima bitno možemo utjecati na raspoloženje i funkcioniranje organizma tokom mračne i hladne zime.

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

   phtogo aroma3


  Kako pojačati lučenje serotonina, hormona sreće?
  Zima nam donosi i nepovoljan osjećaj, poznatiji kao zimski blues, koji često obuhvaća simptome pospanosti, bezvoljnosti, kroničnog umora, poteškoće s koncentracijom, povlačenje iz društva, te povećanje apetita i dobivanje na težini. Zato aromaterapija predstavlja savršen način za opuštanje jer putem nje možemo dobiti toplinu za kojom žudimo. Ona nas može umiriti i oraspoložiti, može nam otjerati zimsko neraspoloženje i potaknuti u nama osjećaj sreće, poticanjem lučenja serotonina.
  Osim što će nam popraviti tmurno raspoloženje i izvesti nas iz zimskog bluesa, ona će nas uspješno braniti od bakterija i virusa, koji su nam glavni neprijatelji u hladno godišnje doba.

  Koja ulja izabrati?
  Aromaterapijski pristup zimskoj depresiji može uključivati široku paletu eteričnih ulja, ali se gotovo uvijek u aromaterapijskim mješavinama ulja nađe barem jedno citrusno eterično ulje, koje nas svojim mirisom asocira na ljetne sunčane dane. Naravno, unatoč tvrdnjama koje bi se ulje trebalo koristiti za koje stanje, uvijek je bitno da osobno izaberete ulje koje vam najbolje odgovara.

  Odlična ulja kore citrusa
  Procesima tiještenja svježe kore citrusa izoliraju se eterična ulja limuna (Citrus limon), bergamota (Citrus bergamia), limete (Citrus aurantifolia), slatke i gorke naranče (Citrus sinesis i Citrus aurantium ssp. Amara), mandarine (Citrus reticulata var. Clementina), grejpa (Citrus paradisi) i nekih drugih citrusa.


  phtogo aroma11  Citrusna ulja povoljno djeluju na psihu, a neka od njih kao što su grejp i limun, radi snažnog antibakterijskog djelovanja, koriste se i kao osvježivači i dezinficijensi prostora.

   

  Gorka naranča odličan je primjer kako se iz iste biljke mogu dobiti tri različita eterična ulja, ukoliko se izoliraju različitim postupcima i od različitih dijelova biljke.
  1 Hladnim tiještenjem gorke naranče dobiva se eterično ulje koje djeluje smirujuće kod anksioznih stanja, te koje je ujedno veoma korisno kod problema sa dispepsijom ili kod gastrointestinalnog spazma.

  2 Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koje djeluje balansirajuće na emocije i teška psihološka stanja.
  3 Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli, jedno od najcjenjenijih i najskupljih eteričnih ulja, koje se, radi svog osebujnog mirisa, koristi u svijetu parfema i kozmetike, te koje odlično djeluje na depresivna i anksiozna stanja i vraća ravnotežu preopterećenoj psihi.  


  Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom
  U antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom možemo ubrojiti limun, naranču, mandarinu, grejp, bergamot, neroli, geranij i ružu. Također, emocionalno toplo i poticajno je i eterično ulje jasmina, te je jedno od najučinkovitijih ulja za podizanje raspoloženja.

  Eterično ulje ruže (Rosa centifolia ili Rosa damascena) nježan je, ali moćni prirodni antidepresiv te živčani tonik i afrodizijak. Djelotvornim se pokazalo u liječenju depresije izazvane stresom, kao što su prekid veze ili neki drugi gubitak u životu.
  Tko god je sklon depresiji, trebao bi kod kuće imati kolekciju eteričnih ulja limuna, naranče, mandarine i grejpa.

   

  phtogo aroma1


  Ulja svih citrusnih plodova kao stvorena su za razbuđivanje potištenog i umrtvljenog središnjeg živčanog sustava. Svojim osvježavajućim mirisima ubrizgavaju energiju i razbijaju životnu bezvoljnost, pa ih je najbolje udisati odmah nakon buđenja.

   
  Antidepresivna ulja s umirujućim učinkom
  Depresija je često povezana i s tjeskobom, strahom, zabrinutošću, uzrujanošću i nesanicom, te se u tu svrhu trebamo osloniti na ulja koja se odlikuju antidepresivnim i sedativnim svojstvima. Ista ulja naravno možemo koristiti i kako bismo se potpuno opustili i uživali u svome domu ili polako pripremili za spavanje.

  To su: ulja lavande, kamilice, muškatne kadulje, sandalovina i ylang-ylang.

  Lavanda je jedno od najslavnijih antidepresivnih ulja, a smatra se da djeluje poticanjem lučenja serotonina u mozgu. Kao i ostala umirujuća ulja, lavandu je najbolje udisati kasno popodne ili navečer, kako bi nas opustila i polako uvela u san.

  Muškatna kadulja (Salvia Sclarea) porijeklom je iz Italije, južne Francuske i Sirije, a njezino ulje može se opisati kao spoj euforije, te ujedno spokoja i opuštenosti. Osim što podiže raspoloženje, jača otpornost na stres te ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

  Ylang-ylang (Cananga odorata) malo je tropsko stablo koje raste na Filipinima, Javi, Sumatri, te Madagaskaru. Ovo ulje, čije ime znači cvijet-cvijet, smanjuje potištenost i tjeskobu, te smiruje usplahirenost i razdražljivost  i pomaže pri uspavljivanju.

   

  phtogo aroma5


  Antidepresivna i umirujuća ulja mogu se nakapati i na jastuk, posteljinu, te komadić vate ili maramicu koji se potom u niskim blagim koncentracijama udišu preko noći i umiruju nas.


  Mješavine ulja za ublažavanje zimskog  bluesa, odnosno podizanje raspoloženja:
  Prvi recept: 5 kapi đumbira, 5 kapi muškatnog oraščića, 10 kapi cimeta, 25 kapi klinčića, 10 kapi limuna, 10 kapi bergamota, 45 kapi slatke naranče. Ide 12 kapi ove mješavine na 30 ml tople vode.
  Drugi recept: 30 kapi tamjan, 30 kapi smirne, 15 kapi borovice, 10 kapi cedrovine, 15 kapi limuna.


  Antibakterijska i antivirusna ulja
  U svrhu dezinfekcije prostora možemo iskoristiti antibakterijska i antivirusna ulja poput limuna, čajevca ili lavande, koji će raspršivanjem u prostor dezinficirati zrak u prostorijama u kojima boravimo. Također, njihove blagodati možemo iskoristiti i za pomoć kod tegoba s  dišnim putevima. Tu možemo ubrojiti eterična ulja crnogoričnog drveća, kao što su ulje jele, smreke ili bora, koja će nam donijeti trenutno olakšanje.


   phtogo aroma12


  Kako bismo dom pretvorili u oazu mira, potrebno je pametno izabrati adekvatno i kvalitetno eterično ulje, ali i način njegove aromaterapijske difuzije, odnosno procesa raspršivanja eteričnog ulja u prostor.

  1 Difuzija s pomoću platnenog rupčića - predstavlja brzu, uvijek dostupnu i jednostavnu metodu, no ne emitira veliku količinu arome u zrak, te je stoga miris ublažen, prostorno ograničen i kratkotrajan.

  2 Parna difuzija -  dobiva se ulijevanjem vode u zdjelu i dodavanjem par kapi eteričnog ulja. Vodena para će zagrijati ulja i izazvati njihovo isparavanje unutar prostorije.  Međutim, ova metoda također nije potpuno efikasna. Zagrijavanjem eteričnih ulja uništavaju se njihovi određeni sastojci, te na taj način smanjuje terapijska efikasnost.

   

  phtogo aroma7  3 Aroma lampice -  koriste se s malom svijećom koja lagano zagrijava eterično ulje u posudici i raspršuje ga u prostor.  Njihova mana je potreba stalnog nadomještanja izgorjelih lučica, te kao i kod ostalih metoda, koje koriste toplinski izvor, terapijska dobrobit ulja smanjena je radi njegovog zagrijavanja.

  4 Difuzeri su naprave namijenjene za raspršivanje eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica vrlo je mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Katkad ih još nazivamo i nebulizatorima, od lat. nebulum odnosno maglica. Neki difuzeri raspršuju ulja putem ultrazvuka, drugi stvaraju sitne kapljice putem strujanja zraka u tankim metalnim ili staklenim cjevčicama. U ultrazvučne difuzere se uz eterična ulja dodaje i voda, pa također ovlažuju prostor.

  5 Aroma watch narukvice
  Nekoliko kapi ulja nakapa se na njihovu keramičku pločicu, koja je postavljena na narukvicu sata. Predstavlja idealno rješenje za sigurno širenje različitih eteričnih ulja u svrhu zdravstvenih beneficija, u vrijeme kada ne možemo biti u prostoru sa difuzorom, aroma lampicom ili nekim drugim kvalitetnijim raspršivačem eteričnog ulja.
  Par kapi eteričnog ulja možemo dodati u ovlaživače zraka, koji će ovlaživati zrak i ujedno kvalitetno raspršivati čestice eteričnog ulja.

   

   phtogo aroma4