Pharmacy to go! / Prehlada i kašalj

  Gotovo bez iznimke, svake godine sezona prehlada počinje upravo u jesen. Grlobolja, povišena tjelesna temperatura i kašalj popratni su simptomi infekcija dišnog sustava ali mogu imati i druge uzroke - ističe magistra Marijana Piškulić Radionov (Jurišićeva 11, Zagreb). Velike razlike u dnevnim i večernjim temperaturama utječu na naše stanje organizma, a ne pomaže ni skidanje na prvom suncu (kojeg smo se toliko zaželjeli!) pa su grlobolja i kašalj poput nekog neželjenog hita sezone koji bez greške dolazi u isto vrijeme. - Kašalj je postao pravi vjesnik jeseni, a zatim su tu i nestabilnost našeg organizma kao i smanjena otpornost, upozorava magistra Piškulić Radionov.

  Farmacia - koja mi je najbliža?

   ph to go grlobolja aquamaris maxirino

  Problemi s aknama? Pharmacy to go! ima odgovore...


  Kad je potreban antibiotik?
  - Grlobolja koja počinje naglo, visokog je intenziteta uz izrazito crvenilo, otok krajnika i prisutnost gnojnih čepića te visoke temperature iznad 38 ° C, često je  bakterijskog porijekla i zahtjeva pregled liječnika koji će vjerojatno propisati, ukoliko se u nalazu brisa potvrdi prisutnost bakterije kao uzročnika bolesti, antibiotik. Grlobolje kojima su uzročnici virusi počinju postupno, često bez visoke temperature ili izrazitije bolnosti. Pacijenti opisuju neugodu kao grebanje, pečenje ili svrbež u ždrijelu - .

   ph to go grlobolja caj kadulja

  Sve o bistrom pogledu i očuvanju zdravlja očiju... Pharmacy to go klik!


  Samopomoć je ponekad dovoljna
  Dobro je znati da je samopomoć vrlo korisna i može ubrzati proces oporavka. Ljekarnik će u tom slučaju savjetom pomoći odabrati preparat koji će upotrijebljen lokalno, reducirati broj mikroorganizama na površini sluznice te smanjiti oteklinu i bolnost. Najkorisnije su otopine antiseptika klorheksidina ili benzidamina, joda, iscrpina kadulje ili slane (hipertonične) otopine u obliku sprejeva s aplikatorom radi lakšeg raspršivanja na dublja područja ždrijela. Ukoliko želite, postoji velik izbor pastila ugodnog okusa i propolisno-biljnih sprejeva. Bolnost je neugodan simptom koji otežava gutanje, no može se suzbiti paracetamolom ili ibuprofenom. Smanjiti bolnost mogu i preparati s anestetikom lidokainom. 

   ph to go grlobolja cepici

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #1 @ Pharmacy to go!


  Koji su sve uzroci grlobolje?
  Uzrok grlobolji nisu uvijek infekcije, ona  može biti posljedica isušenosti sluznice radi boravka u grijanim prostorima tijekom zime ili pušenja. Ovdje će pomoći islandski i šumski lišaj u obliku pastila, koji obiluju sluzima i ljekovitom usninskom kiselinom. Savjetujte se o kupnji dobrog ovlaživača ili aroma difuzera koji će vlaženjem zraka grijane prostorije učiniti mnogo ugodnijima. Ako patite od grlobolje koja ne prestaje tjednima, češća je u jutarnjim satima, prati je promuklost i osjećaj žarenja, treba posumnjati na GERB. U ovom slučaju upalu uzrokuje povrat gastričkog sadržaja iz želuca i tek će liječenje uzroka dovesti do povlačenja simptoma grlobolje.

   ph to go grlobolja fidiprofen

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #2 @ Pharmacy to go!


  Prepoznajte vrste kašlja

  Kašalj je automatski refleks kojim organizam nastoji iz dišnog sustava odstraniti štetne tvari. Po vrsti razlikujemo suhi i produktivni kašalj, a uzroci mogu biti različiti. Kašljemo kada smo prehlađeni, ako patimo od alergija ili dobijemo nuspojavu nakon uzimanja određenih vrsta lijekova, boravka u zadimljenim ili zagušljivim prostorijama. Kada upalni proces zahvati dišni sustav, sluznica je nadražena i proizvodi sekret koji je često vrlo obilan, gust i teško ga je refleksno izbaciti. Lijek acetilcistein, bromheksin ili ambroksol u obliku sirupa, granula za oralnu otopinu ili tableta smanjit će viskoznost sekreta i olakšati izbacivanje. Izvrsni su i preparati na bazi jaglaca,timijana,trputca ili bršljana dostupni u različitim oblicima.


  ph to go grlobolja granobil

  Pharmacy to go! Njega zubi i usne šupljine - klik!


  Kašalj & sinusi

  Često se kašalj javlja kao nadražaj uzrokovan sekrecijom sadržaja iz sinusa. Obavezno ispirite područje nosa i sinusa otopinama morske vode u obliku sprejeva te po potrebi upotrebom dekongestiva u obliku kapi ili sprejeva. Ukoliko je nos začepljen, možete posegnuti sa dekongenstivima na bazi oksimetazolina, xylometazolina i nafazolina u obliku spreja ili kapi. Preporučeno doziranje je 3x dnevno po 1 potisak i nije preporučljivo upotrebljavati dekongestive duže od 5 dana.

  ph to go grlobolja chldlf 

  Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...


  Mala djeca & dojenčad
  Maloj djeci i dojenčadi važno je dobro očistiti nosne šupljine od nakupljenog sekreta koji može biti snažan iritans i dovesti čak, kašljanjem do povraćanja. Prije aspiriranja nos dobro ovlažite fiziološkom otopinom ili otopinom morske vode, zatim izvucite sekret (izuzetno praktični su aspiratori za kućni usisavač)i na kraju nakapajte dekongestiv. Upotreba sirupa za iskašljavanje ili suzbijanje produktivnog kašlja kojem je uzrok nakupljeni sekret iz sinusa bez ovog jednostavnog zahvata neće imati koristi. Maloj djeci koja ne žele ili ne mogu popiti sirup, a pate od kašlja, možemo pomoći čepićima s ekstraktom bršljana.

   ph to go grlobolja cepici

  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!


  Suhi kašalj
  Nadražajni, suhi, uporan kašalj može oštetiti sluznicu, a inhalacija fiziološke otopine ili kombinacije eteričnih ulja mogu blagotvorno utjecati na njegovo umirenje. Pripazite da para nikada ne bude vruća jer može oštetiti sluznicu. Koristite sirupe od bijelog sljeza, trputca i islandskog lišaja jer su bogati sluzima i djeluju blago protuupalno. Ako je kašalj posljedica alergije, antihistaminik loratadin ili cetirizin mogu smanjiti nadražaj. Međutim potreban je i oprez. Kašalj može biti opasan kod dojenčadi jer bebe ne mogu same iskašljati sadržaj niti ispuhati začepljen nos. Obavezno nabavite i inhalator kojim se fiziološka otopina i po potrebi lijek koji širi dišne puteve u obliku aerosoli lako udišu i time vlaže, razrjeđuju sekret i olakšavaju iskašljavanje nakupljenog sadržaja. Ukoliko se javi kašalj koji zvuči kao lavež, koji nastaje kao posljedica oticanja područja oko glasnica, i ako dijete ne može normalno disati, potrebna je intervencija liječnika. Ako kašalj traje duže od tri tjedna ili ima primjese krvi potražite pomoć liječnika.

   ph to go grlobolja lekadol lupocet flu

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! savjetuje


  Kad nemamo vremena biti bolesni...
  Odrasle osobe koje nemaju vremena biti bolesne često posežu za kombiniranim pripravcima protiv prehlade koji u sebi sadrže aktivnu tvar za skidanje temperature i protiv bolova, za otčepljivanje nosnih puteva i protiv kašlja. To su obično kombinacije ibuprofena i pseudoefedrina, paracetamola i pseudoefedrina te dodatno fenilefrinklorida, terpin hidrata, klorfenamina, ovisno o proizvođaču. U ljekarnama ima raznih kombinacija i savjetujte se s ljekarnikom koji od njih bi bio najsigurniji za vas, pogotovo ako uzimate lijekove protiv povišenog krvnog tlaka, ako ste srčani bolesnik, imate problema sa štitnjačom ili benignom hiperplazijom prostate.

   ph to go grlobolja lekadol plus c

  Kad je tjelesna temperatura povišena?
  To je fiziološka reakcija organizma, najčešće na uzročnike infekcije, ali se može javiti kao znak nekih drugih patoloških stanja. Granica normalne vrijednosti tjelesne temperature, mjerena ispod pazuha je 37 stupnjeva, a u uhu i rektalno raspon normalnih vrijednosti temperature je do 37.5°C. S obzirom da organizam podizanjem tjelesne temperature stvara nepovoljne uvjete za daljnji razvoj bolesti, preporučuje se ne skidati povišenu tjelesnu temperaturu do 38.5 stupnjeva, ali pacijenti koji pate od povišenog krvnog tlaka i srčani bolesnici, pacijenti s epilepsijom ili djeca koja su sklona napadima tzv. febrilnih konvulzija, moraju regulirati upotrebom odgovarajućih lijekova, bilo koju vrijednost povišene temperature.

   ph to go grlobolja nosi aspirator


  Oprez - temperatura kod djece i dojenčadi!

  Osobito je potreban oprez kod dojenčadi i male djece, jer visoke vrijednosti tjelesne temperature vrlo brzo mogu dovesti do dehidracije organizma. Kako biste to spriječili, potrebno je unositi puno tekućine, najbolje vode ili otopina oralnih rehidracijskih soli. Maloj djeci povišenu temperaturu skinut ćemo upotrebom paracetamola u obliku čepića ili sirupa, a ako je temperatura vrlo uporna i vraća se nakon 2-4 sata ili ne reagira na paracetamol, najbolji je izbor lijek ibuprofen u obliku sirupa ili čepića. Važno je pripaziti na odgovarajuće doziranje ovisno o težini djeteta. Djeci jednostavno možete izmjeriti tjelesnu temperaturu digitalnim toplomjerima za čelo i/ili uho te toplomjerima s fleksibilnim vrhom koji olakšava mjerenje temperature u guzi.

   ph to go grlobolja operil 2


  Odrasli koji ne pate od kroničnih bolesti, kojima stanje vrućice može naštetiti, ne trebaju skidati povišenu temperaturu do 38.5. Ako se pojavi tendencija porasta temperature iznad tih vrijednosti, svakako će upotreba acetilsalicilne kiseline, ibuprofena ili paracetamola pomoći.

  Nikada ne skidajte povišenu temperaturu upotrebom alkohola, uranjanjem u hladnu vodu niti djeci ispod 16 godina upotrebom acetilsalicilne kiseline. Liječničku je pomoć neophodno potražiti ako vrijednosti temperature prelaze 40 stupnjeva ,ako pacijent gubi svijest ili ako se pojavi grčenje muskulature.

  U stanju povišene tjelesne temperature organizam ima povećanu potrebu za vitaminom C tako da je preporuka za odraslu osobu otopiti tabletu od 1000 mg 1x dnevno u čaši vode, dok za djecu postoje tablete u dozi od 50 mg i preparati u tekućem obliku sa prirodnim izvorom vitamina C u dozi od 205 mg u 5 ml. O potrebnoj dozi vitamina C za svoje dijete savjetujte se s ljekarnikom budući da ona ovisi o dobi djeteta.

   

   ph to go grlobolja pastile

  Pripremite se na sezonu prehlada!
  Snažan imunološki sustav biti će najbolja obrana protiv različitih infekcija. Boravak na otvorenom, fizička aktivnost,upotreba preparata na bazi biljke ehinacee, matične milječi, propolisa, vitamina i minerala preporuča se i kao prevencija i pomoć u liječenju. Vrtićka i školska djeca posebno su podložna infekcijama radi nezrelog imunološkog sustava i boravka u zatvorenom kolektivu gdje je veća izloženost virusima i bakterijama. Počnite početkom sezone s jačanjem imuniteta djece, a ukoliko se bolest i pojavi, ne brinite, ljekarnik će pomoći odabirom najkorisnijih lijekova i biljnih preparata.

   

   ph to go grlobolja propoli2

  Sprejevi s propolisom sadrže i fiziološku otopinu, ugodni su za korištenje i olakšavaju jesenske dane bilo da se radi o prehladi ili alergijama / Propolaid Rino Spraz & Propoli plus Epid Spray Naso

  ph to go grlobolja tusol

  Pomaže pri iskašljavanju, djeluje blago antiseptički: Dietpharm Tusol sirup jaglac sadrži ugušćeni ekstrakt podanka jaglaca, tinkturu lista timijana, otopinu eteričnog ulja anisa i amonijevog-klorida. Dietpharm Tusol sirup trputac ublažava nadražaj grla i ždrijela, smiruje nadraženu sluznicu, smiruje podražaj na kašalj.

  ph to go grlobolja propoli 3

  Za svaki dan, u torbici: sprejevi su vrlo popularan i praktičan način svakodnevne higijene grla jer brzo pomažu pri kašljanju, naročito kad boravimo u prostorijama sa suhim zrakom.

  ph to go grlobolja rehidr c1000

  Rehidromiks je rehidracijska sol za pripremu otopine kojom se nadoknađuje gubitak vode i elektrolita kod proljeva i povraćanja. Upotrebljava se za prevenciju dehidracije, za rehidraciju i održavanju hidracije kod dojenčadi, djece i odraslih. Fidifarmove C 1000 mg šumeće osigurat će zadovoljavanje povećanih potreba za vitaminom C!

  ph to go grlobolja sirupi

  Sirupi - asocijacija na djetinjstvo, no vjerno nas prate kroz život! Za skidanje temperature uvijek u kućnoj ljekarni imamo Neofen, za klince Lupocet junior, Nurofen (sadrže  ibuprofen)

  ph to go grlobolja sterimar 2

  Dobra navika: svakodnevno ispiranje nosa otopinom s morskim solima / Sterimar za djecu i roditelje

  ph to go grlobolja sirup prospan

  Prospan, legendarni sirup s ekstraktom bršljanovog lista i čepići za bebe i djecu

  ph to go grlobolja tabl

  Fluimukan smanjuje gustoću bronhalnog sekreta (sluzi), olakšava iskašljavanje i ublažava otežano disanje. Koristi se za liječenje akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava s obilnim stvaranjem gustog sekreta i otežanim iskašljavanjem. Bisolex se uzima se kod produktivnog, mokrog kašlja. Pospješuje iskašljavanje, smiruje kašalj i olakšava disanje, a potpuni terapijski učinak očituje se nakon 2-3 dana.

  ph to go grlobolja sprejevi