Vjerojatno ste čuli za probitike, koje možete danas konzumirati i u posebnim jogurtima, no kolika je njihova važnost i funkcija, zašto ih toliko trebamo i što se dešava kad ih manjka, objasnila je magistra Aisa Zanki Zelić iz Farmacie u Jurišićevoj 3 u Zagrebu. Nakon prvog djela teme o probioticima, donosimo drugi.
Farmacia - koja mi je najbliža?
Magnezij i kalij potiču peristaltiku crijeva
Industrijske vrste brašna, šećer i laksativi reduciraju sadržaj magnezija i kalija odgovornih za crijevnu peristaltiku te crijeva zbog toga postaju lijena i dolazi do zatvora. Stoga, peristaltiku crijeva na prirodan način potiču preparati koji sadrže magnezij i kalij u potrebnim dozama. Takvi preparati mogu sadržavati i biljne enzime (amilaze, proteaze i lipaze) koji potiču prirodnu probavu ugljikohidrata, bjelančevina i masti i na taj način smanjuju osjećaj nadutosti te nelagodu u želucu i crijevima.
Kako riješiti intoleranciju na laktozu, histamin i fruktozu
Jedno od najčešćih nepodnošenja namirnica je intolerancija na laktozu zbog koje mnogi ljudi imaju poteškoća s probavom mliječnih proizvoda. Osim intolerancije na laktozu, također se kod određenog broja ljudi javljaju i intolerancija na fruktozu te histamin iz hrane. Postoji preparat koji sadrži biološki aktivne vitamine (fitamine) iz klica biljke quinoa te piridoksin, puferirani vitamin C, oligomere procijanidina (OPC), laktazu, folnu kiselinu i cink koji potpomažu probavnu funkciju u slučaju intolerancije na histamin, laktozu i fruktozu.
Obavezan dnevni unos vlakana – 25 grama
Zdravstvene prednosti vlakana su dobro poznata, trenutna Europska preporuka za dnevni unos vlakana je 25g – nešto što mnogima nedostaje u modernoj prehrani. Psyllium je izvanredno vlakno jer ima svojstvo normaliziranja veličine stolice time što zadržava vodu i što istovremeno stvara mekani gel koji lagano gura stolicu duž donjeg probavnog trakta, te ju izbacuje van. Psyllium ima tu prednost da je puno nježniji od drugih uobičajenih vlakana (kao što su pšenica i mekinje), od kojih mnogi mogu nadražiti osjetljive crijevne stijenke. Proizvod koji uz to sadrži i pet sojeva kultura mikroorganizama (Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Bifidobacterium bifidum PXN 23, Lactobacillus acidophilus PXN 35, Lactobacillus plantarum PXN 47, Lactobacillus bulgaricus PXN 39) koji pomažu probavi, sprečavaju rast patogenih bakterija kao i u sveopćem imunosnom sustavu.
Vlakno iz cikorije za smanjenje apsorpcije iz jetrenih toksina
Inulin je vlakno iz korijena cikorije. Njegova razgradnja započinje u debelom crijevu, kulture mikroorganizama ga fermentiraju u octenu, mliječnu, maslačnu i propionsku kiselinu. Time se povećava kiselost u crijevima, smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za oko 20% (osobito kalcija, magnezija i željeza). Zbog povećane kiselosti i proizvodnje spojeva s antibakterijskim djelovanjem dobre bakterije (mikroorganizmi) potiskuju rast patogenih bakterija i kvasaca. Takvi proizvodi povoljno djeluju na motilitet i zdrav rad crijeva te se preporučuju kod svih osoba koje imaju navedene probleme. [Ovilac, Lepicol]. Kod sindroma iritabilnog kolona, konstipacije pomažu sojevi Bifidobacterium longum LA 101, Lactobacillus helveticus LA 102, Lactobacillus lactis LA103, Streptococcus thermophilus LA 104 [Lactibiane Reference, Biokult].
Antibiotici uništavaju dobre bakterije
Uporaba antibiotika danas je relativno česta. Korištenjem antibiotika pomažemo organizmu u borbi protiv različitih upalnih procesa. Kako antibiotici ubijaju bakterije tijekom korištenja stradavaju i dobre bakterije. Da bi se smanjio napad na dobre bakterije mudro je koristiti preparate sa sojevima Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium, BB-12 koji će nadomjestiti stradale bakterije [Lactibiane ANTB,Normia,Ferzym]. Preparati uz same probiotike mogu sadržavati ekstrakt aloe, vitamine B skupine ( vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12), fruktooligosaharide i Bacillus coagulans [ESI Fermantal, Pro Life proizvodi] Bitno je naglasiti da se preparati moraju uzimati bar dva sata odvojeno od uzimanja antibiotika. Preparati mogu biti u obliku pastila, kapsula, prašaka ili otopina kako bi svi mogli pronaći njima najprihvatljiviji oblik proizvoda.
Narušavanje vaginalne mikroflore nakon antibiotika
Ukoliko zbog uzimanja antibiotika ili nekih drugih razloga dođe do pojave narušavanja ravnoteže vaginalne mikroflore, prirodne zaštite protiv naseljavanja štetnih bakterija i gljivica preporuka je uzimati probiotičke pripravke sa sojevima Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14 ili Lactobacillus casei v. rhamnosus Doderlein (Lcr 35) Lactobacillus helveticus candisis LA 401. za koje je dokazano da obnavljaju vaginalnu floru.[Linex Lady Oral, Lacogyn cps.]. Da bi se postigao brži učinak mogu se koristiti i lokalni preparati. Svi ovi preparat sigurni su za korištenje i kod trudnica.[Lactogyn vag, Linex lady vag]. Ako se radi o problemima sa kandidom uz probiotičke sojeve mogu sadržavati i ekstrakt češnjaka i grejpa koji potpomažu zaustavljanju širenja gljivice u organizmu.[bioKult Candea, Lactibiane CND]
Koža i sluznica čine zajednički jednu imunološku cjelinu, povezanu sistemskim i limfatičkim imuno funkcijama. Imunološki odgovor koji se događa u gastrointestinalnom traktu ima utjecaj i na usnu šupljinu, mliječne žlijezde, urogenitalni trakt te kožu. B-stanice koje se aktiviraju u crijevima mogu putovati do udaljenih dijelova tijela. Proizvodnja citokina u imunosnim stanicama crijeva može imati utjecaj na periferne lokalitete kao i na kožu. Zato ne iznenađuje da oralno uzimanje imunoaktivnih tvari, pa i probiotika osobito sojeva rodova Lactobacilus i Bifidobacterium, mogu imati utjecaj na imuno odgovor kože osobito u liječenju alergija i ekcema.
Probiotici u anti-age službi
Probiotici, a osobito njihovi metaboliti mogu imati važnu ulogu u epidermalnoj dinamici obnove. Ravnoteža obnavljanja i reizgradnja kože zahtjeva optimalan omjer vode, kisika i hranjivih tvari. Cilj uporabe probiotika u prevenciji starenja kože (anti-aging) je u kočenju nastajanja fragmentiranih elastičnih vlakana, sprječavanju nastajanja slobodnih radikala i poticanju dermalne mikrocirkulacije. Smatra se da uporaba probiotika potiče stvarane većeg broja lipidnih lamela među korneocitima te se zbog toga sve više koriste.
Probioticima za smanjenje atopijskog dermatitisa
Atopijski dermatitis (AD) je najčešća kronična upalna bolest kože kod djece, a pojavnost neprestano raste osobito u industrijaliziranim zemljama. Glavni uzročnik AD-a za sada nije otkriven. Smatra se da je posljedica složenih međuodnosa okoliša i genetike koji dovode do poremećaja u epidermalnoj diferencijaciji, oštećenja funkcije epidermalne barijere te neuravnoteženog imuno odgovora kože. Uobičajena terapija ima za cilj smanjivanje neugodnih simptoma crvenila, svrbeži i pečenja. Najčešće se koriste topički pripravci koji djeluju protuupalno (kortikosteroidi i imunomodulatori) te preparati koji dubinski vlaže kožu. Kako je ustanovljeno da probiotici imaju utjecaja na imuno odgovor, rađene su studije uporabe istih kod oboljelih od AD-a. Uočeni su vrlo pozitivni rezultati, u nekim studijama čak je 50 % smanjena učestalost pojavnosti AD u skupini koja je dobivala probiotike no u placebo grupi. Mješavina pet sojeva probiotika Bifidobacterium lactis LA 303,Lactobacillus acidophilus LA 201 Lactobacillus plantarum LA 301,Lactobacillus salivarius LA 302,Bifidobacterium lactis LA 304 [Lactibiane Tolerance] pomno je birana i sastavljena kako bi pomogla jačanju organizma osobito kod problema autoimunih bolesti, alergija, intolerancija na hranu i atopijskog dermatitisa.
Probioticima protiv parodontitisa i krvarenja zubnog mesa
Lactobacillus reuteri Prodentis je patentirani spoj dvaju sojeva Lactobacillus reuteri koji se vežu na sluznicu usne šupljine i tamo se zadržavaju. Zbog svojih specifičnih karakteristika, kao što je lučenje antimikrobne tvari reuterina Lactobacillus reuteri Prodentis smanjuje količinu patogenih bakterija u usnoj šupljini, smanjuje naslage plaka te djeluje povoljno kod gingivitisa i parodontitisa. Uzimanje korisnih bakterija kao dodatak terapiji parodontitisa može značajno usporiti ponovno naseljavanje parodontopatogenih bakterija u parodontne džepove i smanjiti koncentracije upalnih molekula u usnoj šupljini. Druga su istraživanja utvrdila smanjeno krvarenje zubnog mesa i nakupljanje zubnih naslaga, kao i smanjenje dubine parodontnih džepova nakon redovite primjene probiotika u obliku tableta ili pastila.
Probiotici smanjuju koncentraciju bakterija povezanih s karijesom
Istraživanju iz prošle godine, u kojem su promatrane osobe bez znakova parodontne bolesti koje su se subjektivno žalile na neugodan zadah, uočeno je značajno poboljšanje nakon uzimanja probiotskih bakterija. Probiotske bakterije Lactobacillus reuteri nakon primjene dodatno rastu u slini te se natječu s ostalim bakterijama za vezujuća mjesta unutar bakterijskog plaka. Na taj način utječu na lokalnu mikrobiološku ekologiju i usporavaju ponovno naseljavanje nepoželjnih bakterijskih vrsta. Pored toga, ne može se zanemariti ni mogući utjecaj probiotika na sistemskoj razini uslijed povoljnog učinka na imunološki odgovor organizma. Probiotici mogu izravno i neizravno utjecati na smanjenje neugodnog zadaha pa stoga njihova primjena može poslužiti kao komplementarna i dugoročna strategija u kontroli navedenog stanja. [BioGaia ProDentis].
Iz svega prije navedenog možemo zaključiti da uporaba probiotika ima utjecaja i na zdravlje i izgled kože. Izbor najblagotvornijeg probiotičkog soja ili kombinacije sojeva te kombinacije sa prebioticima , vrijeme korištenja, optimalna doza i način uporabe i dalje se istražuju.