Monday boost // zašto nam trebaju AMINOKISELINE?

  Za razliku od masnoća ili škrobi, ljudsko tijelo ne može pohraniti zalihe aminokiselina pa prehrana mora svakodnevno sadržavati sve potrebne aminokiseline. Ako ih ne unosimo dovoljno hranom, izbor su aminokiseline u obliku dodataka prehrani.


  FARMACIA - koja mi je najbliža?

  High Protein Diet

  Aminokiseline su organske molekule koje izgrađuju biljne i životinjske bjelančevine, a dobivaju se njihovom hidrolitičkom razgradnjom. Riječ je o prirodnim spojevima koji u prirodi rijetko dolaze u slobodnom stanju.

  Bjelančevine izgrađuje dvadesetak vrsta aminokiselina.

  Ljudsko tijelo koristi ih kako bi izgradilo proteine koji sudjeluju u razgradnji hrane, rastu stanica, zacjeljivanju tkiva (osobito mišića, kože, kose i kostiju) i u mnogim drugim tjelesnim funkcijama. Aminokiseline tijelo može koristiti i kao izvor energije.

  High Protein Diet

  Dijelimo ih na esencijalne, neesencijalne i poluesencijalne.

  Osam ih je esencijalno, što znači da ih moramo u organizam unositi hranom, a dvije su poluesencijalne (arginin i histidin).

  Preostalih 10 aminokiselina organizam sam može sintetizirati (neesencijalne aminokiseline). Za razliku od masnoća ili škrobi, ljudsko tijelo ne može pohraniti zalihe aminokiselina za kasnije korištenje pa prehrana mora svakodnevno sadržavati sve potrebne aminokiseline.

  High Protein Diet


  Kako ih dijelimo?

  Dvadeset osnovnih aminokiselina dijelimo na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne su one koje naše tijelo ne može samostalno proizvesti i koje treba unositi prehranom. Stoga neesencijalnima nazivamo one koje ne moramo nužno unositi u prehrani jer ih naše tijelo može sintetizirati.

  Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) su tri esencijalne aminokiseline, leucin, izoleucin i valin koje imaju alifatske bočne lance s granatom u njihovoj atomskoj strukturi. BCAA aminokiseline čine 35% esencijalnih aminokiselina u našim mišićima. Devet esencijalnih aminokiselina su fenilalanin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, , treonin, triptofan i valin.

   High Protein Diet

  FENILALANIN se u tijelu pretvara u tirozin koji je potreban za proizvodnju proteina i kemikalija u mozgu kao što su adrenalin ili epinefrin, L-dopa i hormoni štitnjače. Fenilalanin zbog toga ima velik utjecaj na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

  HISTIDIN je vrlo važan za proizvodnju neurotransmitera (osobito histamina) i crvenih i bijelih krvnih stanica koje su nužne za cjelokupno zdravlje i imunitet. Histidin čak može zaštititi tkivo od oštećenja uzrokovanih zračenjem ili teškim metalima.

  IZOLEUCIN je izolirani oblik leucina koji pomaže tijelu da proizvodi hemoglobin. Hemoglobin nosi željezo u krvi i regulira razinu šećera u krvi koji se troši za vrijeme vježbanja. Osim toga, stimulira porast količine dušika u mišićnim stanicama.

  LEUCIN pomaže stimulirati jačanje i rast mišića. Također, pomaže da očuvamo mišiće tijekom dijeta i napornih treninga. Uz to, sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi tijekom i nakon vježbanja, a ima i pozitivan utjecaj na mozak i neurotransmitere.

  High Protein Diet

  LIZIN je jedna od glavnih aminokiselina za popravak mišića, njihov rast i jačanje imunološkog sustava. On pomaže apsorpciji drugih minerala u tijelu i potreban je za sintezu kolagena koji je glavni element potreban za formiranje vezivnog tkiva i kostiju u tijelu.

  METIONIN je važan za rast novih krvnih žila, a sadrži sumpor koji je nužan za pravilan rast i održavanje tkiva i mišića. Metionin pomaže i u proizvodnji kreatina potrebnog za proizvodnju energije. Pomaže i u topljenju masnog tkiva u tijelu i smanjuje masne naslage u jetri.

  TREONIN podržava rad imunološkog sustava, jetre, srca i središnjeg živčanog sustava. Potreban je za stvaranje glicina i serina, aminokiselina neophodnih za proizvodnju elastina, kolagena i mišićnog tkiva.

  High Protein Diet

  TRIPTOFAN Kada tijelo apsorbira triptofan, on se pretvara u serotonin, kemikaliju koja je odgovorna za osjećaj sreće. Triptofan je poznat po opuštajućem djelovanju na tijelo te po tome što potiče zdrav san i pravilan rad mozga i živčanog sustava.

  VALIN je neophodan za optimalan rast i oporavak mišića. Pomaže u opskrbi mišića dodatnom glukozom koja je važna za proizvodnju energije tijekom tjelesne aktivnosti. To ga čini neophodnim za izdržljivost i cjelokupno zdravlje mišića.


  Suplementi aminokiselina

  Iako se suplementi aminokiselina, odnosno dodaci prehrani koji sadrže aminokiseline često povezuju sa sportašima, mogu biti vrlo korisni za sve. Koriste se za stimuliranje gubitka abdominalne masti kod žena u menopauzi, ali i za zadržavanje mišićne mase kod redovitog vježbanja.

  Aminokiseline pomažu u izgradnji i održavanju mišića te su vrlo korisne za izgradnju mišićne mase, ali i povećanje njihove izdržljivosti. No, iako ovi suplementi mogu povećati unos proteina u organizam, ne biste ih trebali uzimati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

  High Protein Diet


  Naša preporuka: M.A.U. aminokiseline

  M.A.U. aminokiseline dodatak su prehrani u obliku tableta bogat vitaminom B6. Vitamin B6 pridonosi normalnoj funkciji imunološkog i živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.


  M.A.U. aminokiseline su 100% prirodni proizvod, bez životinjskih sastojaka, pa su prikladne i za vegetarijace te vegane. U krvotoku su prosječno već nakon 23 minute, a ne opterećuju probavni sustav i ostale organe. Imaju samo 0,04 kcal po gramu i ne pretvaraju se u glukozu ili mast. Pomažu kod regulacije apetita i smanjuju zadržavanje vode te potiču probavu.


  Sastojci: L-leucin, L-valin, L-izoleucin, L-lizin, L-fenilalanin, tvar za povećanje volumena: mikrokristalinična celuloza, L-treonin, L-metionin, L-triptofan, tvari protiv zgrudnjavanja: magnezijeve soli masnih kiselina, silicijev dioksid, hidroksipropil metil celuloza, monogliceridi i digliceridi masnih kiselina, aroma naranče, piridoksin hidroklorid.

  High Protein Diet