Nije slučajno da se za matičnu mliječ kaže da je kraljevska hrana - to je najvrjedniji i najcjenjeniji proizvod pčela koji djeluje kao prirodni biostimulator i antioksidans, jačajući otpornost organizma. Obnavlja energetske zalihe, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost i psihofizičku snagu organizma. U tradicionalnoj medicini matična mliječ se već tisućama godina cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za jačanje organizma što u mladosti doprinosi zdravom životu, a u kasnijim godinama očuvanju vitalnosti što je siguran put za zdravu i mirnu starost.
Matična mliječ predstavlja izlučevinu posebnih žlijezda mladih pčela radilica kojom se hrane matica i mlade ličinke do tri dana starosti. Zahvaljujući takvoj hrani matica položi od 1000 do 2500 jajašca dnevno, što uvelike nadmašuje samu težinu matice i slikovito pokazuje hranjivost matične mliječi potvrđujući da je baš matična mliječ neposredno odgovorna za zadivljujuću plodnost, vitalnost i dugovječnost matice.
Kemijski sastav matične mliječi: voda (60 do 70 %), bjelančevine (10 do 18 %), šećeri (10 do 17 %), masti (do 5,5 %) te 0,7 do 1,5 % minerala i vitamina. Od vitamina su zastupljeni vitamini B-kompleksa s visokim udjelom vitamina B5 i B6 te vitamini A, C, D i E. U matičnoj mliječi nalaze se i različiti enzimi, 20 vrsta aminokiselina te jedinstvena nezasićena masna kiselina 10 HDA (10-hidroksi-2-decenska kiselina) i mnoge druge visokovrijedne supstance koje se nalaze isključivo u matičnoj mliječi i ne mogu se dobiti sintetskim putem.
Dodatni podatci o djelotvornosti matične mliječi
• Tjelesna izdržljivost. Matična mliječ povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor pa se kao dodatak prehrani koristi kod sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu kao i u svrhu bržeg oporavka nakon veliki fizičkih i sportskih napora.
• Psihička izdržljivost. Svojim revitalizirajućim i bio-stimulativnim učinkom matična mliječ potiče cirkulaciju i regeneraciju stanica u moždanom tkivu što doprinosi boljoj koncentraciji, a time i boljem zapažanju i pamćenju kod povećanih intelektualnih napora kao što je na primjer učenje.
• Jačanje imuniteta. Djelovanjem na imunološki sustav matična mliječ zbog sadržaja gama globulina pomaže u sprječavanju nastanka alergija i smanjenju tegoba koje ih prate (na primjer astma).
• Gerijatrijski sindromi. Tradicionalna medicina preporučuje matičnu mliječ za poboljšanje kompleksnih tegoba u staračkoj dobi (ateroskleroza, posljedice moždanog udara, staračka potištenost i neuroza s povećanom emocionalnošću, oporavak nakon dugotrajnog liječenja, pomoć kod Parkinsonove bolesti...).
• Ateroskleroza. Matična mliječ se preporuča kao preventivno i pomoćno sredstvo u terapiji ateroskleroze.
• Masnoće u krvi. U kliničkim studijama prikazano je da matična mliječ snižava kolesterol za 14%, a ukupne lipide za 10% u odnosu na placebo grupu.
• Zglobovi (artritis). U kliničkim studijama opisano je značajno smanjenje boli i povećanje pokretljivosti zglobova kod ljudi koji su uzimali matičnu mliječ kroz 3 mjeseca .
• Klimakterične tegobe i menstruacijski bolovi. Učestale glavobolje i razdražljivost koja prati predmenstrualni sindrom (PMS), ali je česta i u menopauzi, značajno se smanjuje kao i urinarna inkontinencija, vaginalna suhoća i nedostatak spolne želje (simptomi koji prate žene u klimakteriju).
• Koža lica i tijela. Iskustva pokazuju da matična mliječ kao snažan biostimulator pomaže u obnavljanju stanica kože.
• Impotencija. Povećanje tjelesne izdržljivosti redovitim korištenjem matične mliječi povoljno se odražava na povećanje potencije u svim životnim periodima.
O propolisu
Naziv propolis dolazi od grčkih riječi PRO - pred i POLIS - grad, što u slobodnom prijevodu znači pred-grad ili obrana grada. Naziv opravdava ulogu propolisa u košnici. On pčelama služi kao građevinski materijal za zatvaranje rupa i pukotina, zaštitu od prodora vlage, vjetra, nepoželjnih kukaca i životinja, koje svojom nazočnošću uznemiravaju ili ugrožavaju život i rad u košnici. Pored opisane zaštite, izuzetno je važna njegova higijensko-sanitarna uloga, jer upravo način života pčela diktira strogu higijenu, primjerenu čistoću i red u košnici. Svojim visokovrijednim sastavom i osobinama propolis pruža široke terapijske učinke što je potvrđeno znanstvenim ispitivanjima.
U svom sastavu propolis sadrži 55% smole, 30% voska, 10% aromatičnih i eteričnih ulja te 5% peluda. Od vitamina treba izdvojiti B1, B2, B6, C, E, pantotensku i nikotinsku kiselinu, a od minerala, natrij, kalij, magnezij, kalcij, cink, željezo, mangan, nikal, bakar, stroncij, kobalt, molibden, vanadij i dr.
Djelotvorne sastavnice propolisa možemo svrstati u nekoliko grupa od kojih se izdvajaju flavonoidi i fenolne kiseline. Najpoznatiji flavonoidi nađeni u propolisu su: galangin, kvercetin, pinocembrin, pinobaksin, kizin. Njima se pripisuje najveća djelotvornost propolisa. Znanost je potvrdila empirijske teze da propolis ima antibakterijsko, antifungalno, antivirusno, antiflogističko, antitoksično, lokalno anestetsko, te biostimulativno i imunomodulatorno djelovanje. Sva ova svojstva daju propolisu osobine prirodnog antibiotika.
Važno je istaknuti da je propolis neškodljiv za ljudski organizam te da su alergijske reakcije i rezistencija na njega vrlo rijetki. Preparati s propolisom koriste se peroralno, a prikladni su i za vanjsku primjenu na koži i sluznici. Svi preparati s propolisom mogu se koristiti kako u akutnim bolesnim stanjima, tako i kod kroničnih oboljenja. Pojedini preparati služe i u preventivne svrhe, a mogu se koristiti uz terapiju koju propisuje liječnik.