ANA-MARIJA BOKOR VRDOLJAK // Kako je moja mala Iva (8) postala „Djevojka s bisernom naušnicom“

  Kad si danima doma i dobiješ kreativni zadatak, inspiracije ne nedostaje – primjer je glumica Ana-Marija Bokor Vrdoljak, koja je ovih dana s familijom napravila hommage slavnom umjetniku Vermeeru, a u ulozi modela našla se njezina 8-godišnja kćerkica Iva.

   ana iva 4

  Piše: Ana-Marija Bokor Vrdoljak

  Ovo je rad za Likovnu kulturu Škole na daljinu koju nam je donijela pandemija corone. Slika je dio svjetskog projekta Getty Museum iz LA-a kao izazov kada su zbog pandemije muzeji zatvoreni.

  Osnovna škola ‘Tin Ujević’ u koju Iva ide u drugi razred uključila se u projekt. Projekt je muzej preuzeo od nizozemske Instagram stranice Tussen Kunst & Quarantaine koja se u prijevodu zove Između umjetnosti i karantene, a na engleskom Between art and quarantine.

  Ideja je da se za vrijeme samoizolacije rekreiraju poznata umjetnička djela s predmetima i rekvizitima koji u dostupni kod kuće i fotografije podijele na društvenim mrežama.

  Tako smo i mi jedno prijepodne imali zabavu za cijelu obitelj. Iako je Iva poželjela da rekreiramo Da Vincijevu "Mona Lisu", no ipak sam joj sugerirala jednu od meni najdražih slika, "Djevojku s bisernom naušnicom", Johannesa Vermeera, ujedno zbog fizičke sličnosti s modelom.

  ana iva 4
  Ana-Marija i mala Iva

  Obožavam nizozemske majstore. Kasnije smo pronašli podatak da se ta slika još naziva sjevernom Mona Lisom ili nizozemskom Mona Lisom, tako da je i Ivina želja djelomično bila ispunjena.

  Nije bilo puno vremena za razmišljanje: promotrili smo original i okrenuli se svi oko sebe u stanu i dohvatili prvo što nam je došlo pod ruku. Iva je obukla tatinu bijelu košulju, na nju moju kožnu jaknu, napravila sam joj visoki repić koji je bio dio naglavlja.

  Poznata plava tkanina s originala je roll papir za čišćenje prozora pričvršćena štipalicom za rublje što se ne vidi na fotografiji, a bisernu naušnicu glumi moja narukvica. Iva se okrenula prema prozoru zbog svjetla, suprug je uzeo fotoaparat u ruke, dao upute našem modelu, a ja sam iza Ive držala dvije vješalice s mojim crnim sakoom i crnom haljinom kao pozadinom. Bilo je smiješno, glumila sam crnu pozadinu. Samo fotografiranje je brzo završeno.

  Nakon prvog seta, Iva je vidjela slike i shvatila kako se treba okrenuti, pozirati i koji izraz lica napraviti. Drugi set fotografija je odlično prošao. Dobro smo se zabavili i bili smo zadovoljni rezultatom. Zajedno s izloženim radovima sve djece, izložile su i učiteljice svoje slike, smijali smo se dok smo gledali fotografije i uspoređivali ih s originalom.

  iva vrdoljak ana maria bokor frida
  Iva kao Frida

  Cijeli projekt je vrlo zabavan, a rezultat je duhovit. Još u vrtiću su tete radile sličan projekt na temu Fride Khalo, tako da imamo i tu fotografiju koja je bila izložena u Tunelu Grič za Dan grada Zagreba, a "Djevojka s bisernom naušnicom"  bit će objavljena na web stranici muzeja Getty.

  ana iva 4