Username *
Password *
Remember Me

Devedesete su sada već vintage, predstavljaju doba minimalizma i grungea, nakon ludih i bogatih osamdesetih. Tadašnje kampanje, kao predstavljanje stila određenog brenda u printanom mediju, bile su isključivo oglasi no kad ih gledamo s današnje pozicije, one još uvijek imaju onu posebnu energiju i snagu. Crno-bijele su bile omiljene scene Petera Lindbergha, Stevena Meisela, Paola Roversija... svi oni definirali su grunge atmosferu, nježnu, buntovnu i na svoj specifičan način – romantičnu. Pokušali su isprati onaj glamur osamdesetih, pa su minimalizam i haljine koje su djelovale ponekad i krpasto, kombinirali s kratkim bob frizurama i tanašnim obrvama.

 burberry ad vintage

S druge strane, bili su tu neki raskošni momenti, kao na primjer kombinacija army kaputa i til-haljine. Sve te formule iz devedesetih vidimo i danas, uz mnoge druge, iz ostalih dekada... Danas je to koktel, a nekad, pa i u tim devedesetima, bili su detalji koji su jasno isticali društvene mjene.

Party su ipak oduvijek voljeli Dolce & Gabbana, dvojac koji je u to vrijeme za kampanju angažirao slavne talijanske glumice Isabellu Rossellini i Monicu Belluci. Na drugoj kampanji spomenute glumice u društvu su tada super-slavnih modela, sve su više-manje utegnute u fenomenalne, seksi smoking haljine. I korzet je neizbježan! Talijanski su dizajneri odlično balansirali na stilskoj masculine-feminine granici, od samih početaka, tako da korištenje elemenata smokinga, grudnjaka i odijela na njihovim hot haljinama žari i pali scenom već niz dekada.

burberry ad vintage

Specifičan izričaj otkriva i Kate Moss na Calvin Klein kampanjama, njezin grunge izgled i jednostavan traper, kao i njezina ekipa, dominirali su scenom. Te grupne fotke bile su u to vrijeme svojevrsni hit, a društvance različitih likova posebno zanimljiva novotarija.

I Christy Turlington je predivna – na Pradinoj kampanji djeluje poput nekog aliena koji je našao bijelu haljinu na usputnom štriku. A za Burberry otkriva prepoznatljivu kariranu podstavu, popularnu i dan danas. Njezina frendica Linda Evangelista također nosi bijelo, no s potpisom elegantnog Lanvina, dugovječnog francuskog brenda.

burberry ad vintage

Sa Chanel fotki koje potpisuje Karl Lagerfeld gleda nas mračnasta Karen Elson, prepoznatljive crvene kose i blijede puti. Goth faza bila je ipak ukrašena etno vezom jer - Chanel je Chanel.

S druge strane, Versus u prvoj polovici dekade, dok je Versace bio živ, ima karirano plus suknju, na ulici, baš kao što bi to bilo i danas. Neke stvari naprosto ne stare, kvalitetne su i izvan trendova. Kad je nešto dobro, to se vidi i s distance... od kojih dvadesetak i još malo godina.

burberry ad vintage

KATE MOSS // CALVIN KLEIN

burberry ad vintage

burberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintage

DOLCE & GABBANA 1992. - Isabella i Monica

burberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintage

burberry ad vintageburberry ad vintage

burberry ad vintage

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location