MuseUM / od svemira do naivne umjetnosti

  Znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu Potraga za životom u svemiru održat će se u četvrtak, 3. prosinca 2015. u 18 sati u kino-dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18. Predavač je Ante Radonić, voditelj Planetarija. Ovom prilikom bit će riječi o zanimljivim otkrićima drugih svjetova - planeta drugih zvijezda. Drugi planetarni sustavi iznenađuju nas svojom neobičnošću i raznovrsnošću. - Također ćemo razmotriti koja su to mjesta u našem Sunčevu sustavu gdje bi znanstvenici željeli tragati za eventualnim znakovima sadašnjih ili bivših primitivnih oblika života – objavio je Tehnički muzej.

   Plakat2015.12.3. cr

  Promocija knjige eseja o djelima naivne i autsajderske umjetnosti Dekodiranje slika 2 autorice Svjetlane Sumpor, novog izdanja Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, održat će se u petak, 18. prosinca 2015. godine, u 13 sati, u prostoru Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Zagreb. Knjigu će predstaviti recenzenti Zvonko Maković i Ana Šeparović te autorica. Istodobno će se otvoriti izložba djela kojima su eseji posvećeni, koja će ostati otvorena do 17. siječnja 2016.

   Dekodiranje Naslovnica


  Eseji knjige Dekodiranje slika 2 posvećeni su stilski raznolikim djelima, koje je izradilo više umjetnika, međusobno različitih po umjetničkoj poetici i izrazu. Riječ je o djelima Ilije Bosilja, Dragana Gažija, Ivana Generalića, Willema van Genka, Pietra Ghizzardija, Drage Juraka, Ivana Rabuzina, Matije Skurjenija, Drage Trumbetaša i Mirka Viriusa. Iako je većina iz fundusa HMNU, riječ je o djelima koja nisu u stalnom postavu, izlagana su tek povremeno te su razmjerno slabo poznata u javnosti.

  - Namjera je ovog projekta ukazati na dosad previđene vrijednosti djela koja su rjeđe izlagana - izjavila je autorica Svjetlana Sumpor, inače viša kustosica HMNU-a te pojasnila: - Analize umjetničkih djela u knjizi Dekodiranje slika 2 koncipirane su s namjerom da gledateljima slika pruže uporišne točke za gledanje i razumijevanje djela, obrate im pozornost na znakovite, važne detalje i njihovu ulogu u kompoziciji slike. Također, namjera im je dati poneku dodatnu informaciju o kontekstu nastanka djela, ako je taj kontekst presudan za njegovo razumijevanje. Kao studenti povijesti umjetnosti često smo bili upozoravani da 'čovjek vidi ono što zna'. Stoga se nadam da će informacije koje gledatelju o slikama pružaju tekstovi knjige Dekodiranje slika 2 proširiti zonu vidljivosti, odnosno odgonetljivosti slika - .
  Knjiga Dekodiranje slika 2 sadrži 11 eseja o odabranim djelima, reprodukcije u boji te bilješke o zastupljenim umjetnicima. Dvojezična je, s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijevod na engleski potpisuje Graham McMaster, a dizajn Ante Rašić, Studio Rašić.