VICKO RACETIN // diplomska kolekcija „[grand]-PA“. Posveta djedu, odrastanju, suptilno sjetna potraga za minulim vremenom

  Kultura odijevanja ima tu emotivnu stranu, kad autor dizajnira odjeću s mislima na ljude koji su mu obilježili život, odrastanje ili naprosto imaju posebnu ulovu njegovoj svijesti. Vicko Racetin, koji je nedavno diplomirao na TTF-u, svoju je diplomsku kolekciju diplomsku kolekciju posvetio djedu - otuda ime „[grand]-PA“.  Sada je njegovu kolekciju fotografirao Zvonimir Ferina, dajući joj vizualni, prostorni okvir, smjestio ju je u interijer pomalo apokaliptičnog karaktera, scenarij postaje stvaran. - Editorijal je snimljen u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) s kojim se htio postići efekt nostalgije i potraga za izgubljenom memorijom, okružujući modele oguljenim zidovima napuštenog objekta - napomenuo je tim.

  Fotografija: Zvonimir Ferina, Stilistica: Marcela Vrček
  Modeli: Evita Mandić (faithmodelmgmt), Marin Eckhel, Gabriel Mijatović

  ZFGX5198

  - Kolekcija se referira na istraživanje odjevnih artefakata, estetskih obilježja i načina odijevanja 1990-ih godina u Hrvatskoj. Referirajući se na glavne procese uključene u memoriju, stvara se vlastita modna kolekcija kao oblik potrage za izgubljenim vremenom i nostalgijom. U radu se pokušavaju vizualizirati elementi koji se povezuju s nostalgijom te ih se kroz osuvremenjeni pristup preoblikuje u zaokruženu cjelinu suvremenog modnog odijevanja. Kolekcija crpi inspiraciju iz djedovog stila i odjeće koja se apsolvira starim fotografijama obiteljskih okupljanja 1990-ih godina, iz kojih se preuzimaju elementi odjeće, uzorci i dodaci - priča Vicko.

  U kolekciji su i heklani komadi odjeće koji asociraju na ribarske mreže i primorski okoliš u kojem je autor odrastao.

  ZFGX5727

  Sitnim detaljima daje do znanja da ovi odjevni komadi čuvaju memoriju na njegove trenutke, odjeća je njegov utješni 'happy place', odnosno sada su te emocije sačuvane u diplomskoj kolekciji.

  ZFGX6264

  Odjeća može biti kao neka stranica dnevnika u koju autor odjevnim elementima utiskuje vlastite osjećaje te ih tako čuva za budućnost, daje im počast te ih pred svima nama koji o tome saznajemo, ponosno otkriva.

  ZFGX6362

  - Odjeća sadržava simbolične poveznice na more i ribarske elemente u obliku prišivenih bisera i kamenčića - navodi autor.

  Dizajneri često odjećom poručuju nešto, polazna točka nerijetko je neka emotivna slika ili priča iz njihova života. Ovdje vidimo spoj pozitivnih misli na neka minula vremena, suptilno su sjetna, no vrlo chic - kad se vratimo u sadašnjost i pogledamo te cool veste, predivno nanizane aplikacije, mega pletivo, strukturirane jakne i pomno posložene šavove, uvjereni smo da sjećanja i emocije itekako mogu proizvesti nešto vrlo nosivo i atraktivno.

  Modnu priču koja za autora ima posebnu snagu, a za one koji to nose notu koja odjevnom predmetu daje specifičnu auru te je mnogo više od forme i materijala.

  ZFGX5019

  Vicko Racetin (1996.) modni dizajner koji je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-Tehnološkom fakultetu. Tokom studija je izlagao dvije samostalne revije na Zagreb Design Week-u i sudjelovao je na nekoliko izložbi od kojih se izdvaja samostalna izložba „Major Arcana“ u suradnji s fotografom Zvonimirom Ferinom.

  Dobitnik je rektorove nagrade za umjetnički rad koji je izlagan na međunarodnoj bijenalnoj izložbi u Sloveniji 20/21 te nagrade za najbolji studentski rad u kategoriji modnog dizajna na izložbi hrvatskog dizajnerskog društva 21/22.

  ZFGX5142ZFGX5252ZFGX5266ZFGX5290ZFGX5310ZFGX5360ZFGX5407ZFGX5472ZFGX5498ZFGX5559ZFGX5618ZFGX5646ZFGX5819ZFGX5900ZFGX5982ZFGX6090ZFGX6176ZFGX6219ZFGX6314ZFGX6342ZFGX6384