RDCODE // japansko umijeće wabi sabi kao estetski okvir i inspiracija

  Modna dizajnerica Renata Debeljak potpisuje koncept koji nadilazi trendove i prolazne modne stilove. Fokusira se na bezvremenski modni okvir, uokviren veganskom filozofijom, minimalističkim dizajnom i individualnim pristupom. Dizajn dolazi u limitiranim serijama i daleko je od procesa brze mode ili brzog načina života, zove na usporavanje i skidanje slojeva bezličnih ukrasa koji nemaju funkcionalnu notu. Rad je posveta konceptu Wabi Sabi - japanska riječ wabi u prijevodu znači manje je više, a sabi je melankolija... wabi-sabi se odnosi na svijest o prolaznosti zemaljskih stvari.

  RDcode4

  - Kroz RDcode dizajn uvijek nastojim ispričati razne aspekte vlastitih životnih inspiracija, promišljanja i iskustava, involvirati ih u modne artefakte koji s predznakom Rdcode odašilju kôdove o osobnom DNK, filozofiji življenja, intelektu, društveno-sociološkim perspektivama, misaono-emotivnim procesima, istinskom identitetu, raznim refleksijama... - izjavila je Renata Debeljak, vlasnica brenda RDcode.

  RDcode1

  Crna, bijela i siva favoriti su autorice koja njeguje estetiku jednostavnosti i funkcionalnosti. Struktura je gotovo arhitektonska, podsjeća na jasne rezove i odlučne linije koje čine njezine predmete za spremanje raznih nam svakodnevnih stvari. Tako torba postaje nešto posebno, objekt s pričom.

  Na ravnoj plohi izmjenjuju se geometrijski likovi, precizno poslagani ulaze u prostor. 

  RDcode2

  - Obojan uglavnom sivom i crnom bojom, favourite bojama za sve RDcode koncepte, ovaj brend kreira dizajnerske priče slijedeći autentičnost u raznim aspektima. Uvijek prožet simbolikama RDcode u novim konceptima nalazi inspiraciju u drevnim simbolima koji se provlače kroz razna vremena s posve dijametralnim značenjima – objavila je autorica.

  Fotografije: Ivana Krnjak

  RDcode3RDcode5

  RDcode6