NIKA VRBICA // kako se naša modna scena pokrenula u smjeru slow fashiona

  Nika je završila TTF i sada je na 4. godini Akademije likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. Sudjeluje u buđenju nove hrvatske scene – sudjelovala je na DIPMOD-u, nakon toga je postala dio Sevent kolektiva koji je baziran na slow fashion konceptu, a nedavno je organizirala reviju i prezentirala vlastite kreacije na Artizanatu. Bila je i dio ekipe na Ilica QArt koji također okuplja brojne kreativce.

   vr
  Foto: @frkapix

  Inače, Artizanat je udruga kreativaca koji njeguju pristup ručnog rada, raznih stvari, a osnovali su je brendovi Smola čovječe i Crna očica.

  Nika, vlasnica brenda Salicula, prisutna je na svim tim platformama koje svjedoče o tome kako je naša scena lijepo živnula, došle su neke nove energije. Novi autori, kreativnost, unikatnost, likovnost su na cijeni.

  - Bila sam nedavno u Veneciji na bijenalu, bilo mi je drago vidjeti tekstilni dizajn, koji se sada smatra fine artom. Mislim da se često trebamo podsjećati na činjenicu da je moda umjetnost, jer sve se danas odvija vrlo brzo. Zato je tu slow fashion, jer za kvalitetan rad uistinu treba vremena – ističe Nika.

  U radu kombinira tekstil i slikarstvo. Ujedno istražuje koncept reciklaže, održivosti, ekologije i općenito spoja likovnih umjetnosti i naše odjevne svakodnevice.

  nika3

  Kolekcija ProljećeLjeto 22.Cestoda, foto- Juraj Vuglač / Salon mladih

  - Već mi se kroz diplomski osjetilo da sam upisala likovnu Akademiju, postala sam hrabrija u kombiniranju boja i nekako su mi teksture, materijala i odnosi siluete postali jasniji. Kad slikam, razmišljam dizajnerski, imam podjelu procesa, do skice i detalja. Proces rada u slikarstvu mi je sličan kao kad dizajniram, meni je moda jako dobra platforma za slikarstvo. Mislim da je moda idealan medij za umjetnost i tako može funkcionirati – smatra Nika.

  Nika je nastupila na dosta projekata, počevši od Varteksove nagrade na TTF-u, preko Salona mladih i DIPMOD-a do Seventa i Artizanata.

  - Nakon DIPMOD-a, dio ekipe se formiralo u Sevent, organizirala nas je Ines Bašić (brend Eltier). Tu smo prezentirale različite aspekte, smatram da ima prostora za sve nas. Također, bitna je i uloga naših stilistica koje nas podržavaju u radu – Marcela Vrček, Ana Nikačević i Ivana Pavić, kombiniraju nas u stylinge za magazine – ponosna je autorica.

  Na Artizanatu je prvi puta organizirala reviju, jako je zadovoljna kako je ispalo. Smatra da je to dobar način prezentiranja autora raznih smjerova, sve je to dio stylinga. U kombinaciji s vintage komadima, uvjerena je da slow fashion i kod nas postaje veliki trend. 

  Priprema i izložbu za KIC, termin je nekad sljedeće godine.

  Ovaj petak će nastupiti s kolegama autorima u Preradovićevoj 40, od 17 do 22, svi ste pozvani. Inače, dobili su mogućnost tako se prezentirati jednom mjesečno, to je fora mjesto - UP Unique Place Bazaar.

  Imat će i xmas sajam, u Bustan baru, koji će se održati prva dva tjedna u prosincu.

  U PROSTORU

  Ističe da je ovo dobar smjer u kojemu naša modna scena kreće, prema slow fashion konceptu te manjim okupljanjima. Oni će se truditi biti prisutni s raznim konceptima i događanjima, tako da su u konstantnom kontaktu s publikom te da rade manje, ali konkretne kolekcije. Činjenica je da u današnje vrijeme pretjeranog protoka informacija i brze mode, ljudski je kontakt pomalo zanemaren, a on je očito bitan kad je riječ o slow fashion konceptu.

  Na taj način dizajneri i autori su u kontaktu s publikom, konstantno se nešto dešava, komunikacija između kupaca, ljubitelja mode i njih je otvorena.

  Sve su to dobre inicijative i projekti, koji su našoj modnoj sceni dali novu dimenziju, uvodeći je u novo doba.