Nagrada + knjiga ANE LENDVAJ // ULUPUH-ova modna povijest i I-GLE dobitnice

  - Jako smo dirnute i ponosne što smo upravo mi dobitnice prve nagrade Ane Lendvaj jer nam uspomena na Anu Lendvaj jako puno znači. Ona nas je pratila od prvih dana i vjerovala u nas čak i kad mi nismo bile sigurne jesmo li na dobrom putu. Ostavila je zaista dubok trag, ne samo u našem radu nego na modnoj sceni, i sretne smo što ova nagrada nosi njezino ime – izjavile su I-gle, odnosno dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, dobitnice prve nagrade Ane Lendvaj, na dodjeli sinoć održanoj u zagrebačkom MSU.

  analdodjela

  Pritom je održano i predstavljanje Anine knjige ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja. Dovršili su je na temelju Aninih materijala, kolege iz ULUPUH-a pod vodstvom urednika Davora Klarića i Dorotee Jendrić.

  analend3

  Knjiga sadrži vrijedne zapise o modnim dizajnerima, članovima ULUPUH-a, fotografije njihovih najzanimljivijih radova te brojne faktografske podatke o događajima koji su obilježili hrvatsku modnu scenu od početka 20. stoljeća do danas. Knjiga je sažela i prikazala umjetničku dimenziju mode i Anin rad u proteklih nekoliko desetljeća – objasnili su tijekom panela urednik Davor Klarić, Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, dizajnerica Branka Donassy, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković te Bojana Radović dugogodišnja novinarka i Anina kolegica.

  analend3


  - Ana Lendvaj ostavila je dubok trag u Večernjem listu uz koji je bila vezana četrdeset godina, ali i u hrvatskoj kulturi, društvu i modi. Nije bilo lako biti pionir u modnoj kritici, ali Ana je bila puno više od modne kritičarke. Bila je učiteljica, tješiteljica, uzor i blago Večernjeg lista. Drug u nevolji i rijetko načitana osoba. Bila je i pravi borac jer je pisala do zadnjeg trena – izjavio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, podsjećajući na Anin tipični pozdrav „Bokić!“.

   analdodjelaanaldodjela
  I-gle, dobitnice nagrade Ana Landvaj

  analdodjela