IZLOŽBA @ TTF // VIKTORIJA VUKOVIĆ – kako manipulacije i tehnike izrade tekstila mogu transformirati osnovne oblike u bogate, slojevite i vizualno zanimljive kompozicije

  Precizno osmišljeni obrasci nabiranja, našivanja i slaganja na tekstilu omiljeno su modno igralište dizajnerice tekstila Viktorije Vuković koja je nedavno na TTF-u imala izložbu. Bazične je forme i elemente ukrasila u nekoliko etapa. Stručnu praksu odradila je pod mentorstvom mag.ing.techn.text. Đurđice Kocijančić akademske godine 2022./23.

   viktorija vukovic

  Foto: Đurđica Kocijančić

  - Ova izložba predstavlja dvije mini kolekcije koje istražuju mogućnosti prikaza teksture i trodimenzionalnog oblika na odjevnim predmetima jednostavnog kroja. Ideja je proizašla iz želje da se prikaže kako različite manipulacije i tehnike izrade tekstila mogu transformirati osnovne oblike u bogate, slojevite i vizualno zanimljive kompozicije – tumači Viktorija Vuković, koja je diplomirala dizajn tekstila na TTF-u.

  Svaka mini kolekcija sastoji se od tri odjevna predmeta, pri čemu svaki predmet predstavlja različit pristup manipulaciji tekstila, koristeći jedinstvene metode i tehnike za postizanje različitih tekstura i dinamičnih površina.

  viktorija vukovic1

  - Prva kolekcija sastoji se od tri kimona, svaki izrađen u različitoj dužini i s primjenom tri različite tehnike manipulacije tekstila kako bi se postigle jedinstvene teksture na površini. Svaki kimono predstavlja poseban pristup u izradi teksture, demonstrirajući raznolikost i kreativnost u tekstilnoj umjetnosti - navela je.

  viktorija vukovic9

  - Druga kolekcija sastoji se od tri haljine jednostavnog kroja, s posebnim naglaskom na rukavima gdje je primijenjena inovativna tekstura. Svaka haljina predstavlja različit pristup izradi teksture kroz spajanje krojnih dijelova, čime se postiže jedinstvena i izražajna površina na rukavima. Ova kolekcija naglašava važnost detalja i tehnike u dizajnu odjeće, istovremeno pokazujući kako se jednostavni krojevi mogu obogatiti i transformirati kroz pažljivo planirane i izvedene teksturne manipulacije - izjavila je autorica.

  viktorija vukovic9i

  Kroz ove dvije mini kolekcije, autorica je pokazala kako se od jednostavnosti postiže složenost plohe. Raznim intervencijama opisala je proces ukrašavanja i davanja minimalističkom komadu dinamiku čime on postaje jedinstven, drugačiji.

  viktorija vukovic88

  - Posjetitelji su pozvani da istraže raznolikost i dubinu tekstilne umjetnosti, te dožive kako kreativne manipulacije mogu rezultirati jedinstvenom estetikom i funkcionalnošću. Ova izložba naglašava kako vizualna i taktilna osjetila igraju ključnu ulogu u percepciji i doživljaju tekstilnih umjetničkih djela, potičući dublje razumijevanje i vrednovanje tekstilne umjetnosti zaključila je autorica.

  viktorija vukovic776

  Za organizatora: TTF, galerija TTF
  Postav izložbe: Đurđica Kocijančić, Viktorija Vuković
  Mentor: Đurđica Kocijančić
  Urednik kataloga: Viktorija Vuković
  Fotografije na izložbi i u katalogu: Vedrana Grgić, Mihaela Grgić, Viktorija Vuković
  Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  viktorija vukovic76

  VIKTORIJA VUKOVIĆ rođena je 6.10.1999. godine u Novoj Gradišci. 2006. Godine upisuje Osnovnu školu u Starom Petrovom Selu te 2008. Paralelno upisuje Osnovnu glazbenu školu za glasovir. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja 2014. u Srednjoj školi za modu i dizajn u Zagrebu. Pri završetku obrazovanja, 2018. godine, sudjeluje na Državnom natjecanju „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije2 018.“te osvaja drugo mjesto u natjecateljskoj discipline modni tehničar. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, aktivni je član KUD-a „Tamburica“-Staro Petrovo Selo u sekciji tamburaša. 2018. Godine upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer Tekstilni i modni dizajn. Preddiplomski studij uspješno završava 2021. Godine te upisuje diplomski studij na istom fakultetu, smjer Dizajn tekstila. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

  viktorija vukovic66