DIANA SOKOLIĆ // priznanje na prestižnom London CREATIVE COMPETITION-u

  - London International Creative Competition, ove godine održan po 11. put, omogućava autorima bolju međunarodnu "vidljivost" i time mogućnost da svoj rad plasiraju van granica svoje zemlje. Svake se godine bira 15 finalista od kojih dvoje dobijaju novčane nagrade - jedan za profesionalni rad, drugi za najbolji studentski rad. Ja sam ove godine dobila Honorable mention tj. priznanje. Već sam 2015. dobila priznanje za ogrlicu-kragnu KARL. Dobiti priznanje na međunarodnom natječaju, među tisućama prijavljenih i stotinama odabranih u raznim kategorijama - doista je - PRIZNANJE! – ističe Diana Sokolić.

   

   39. 50 shades of black2
  Pepeljuga je izgubila cipelicu


  - Godinama radim nakit od pleksiglasa po kojemu sam postala prepoznatljiva u javnosti, ali tu su i torbe od pleksija, narukvice, manji odjevni predmeti ( prsluk), a sada i obuća. Čizme i cipelu sam napravila za prošlogodišnji Salon primijenjenih umjetnosti čija je tema bila NEPRIMJENJIVOST PRIMIJENJENE UMJETNOSTI. Napravila sam čizme kao simbol potpuno besmislenog predmeta koji uz dobar marketing postaje predmetom želja. Izrada čizama je bila izuzetno zahtjevan zadatak koji me je dosta namučio. Rezultatom sam bila vrlo zadovoljna jer sam uspjela napraviti upravo ono što sam i zamislila. Napravila sam i cipelicu od prozirnog pleksija koja podsjeća na Pepeljuginu staklenu, za moderne "Pepeljuge". Oba artefakta sad su u virtualnom muzeju cipela iz Nizozemske, no muzej organizira i izložbe 3D art predmeta – priča Diana.

   

  39. 50 shades of black2
  Ogrlica Karl (kao Lagerfeld)


  - Međutim, priznanje na međunarodnom natječaju otvara mnoga vrata. Zahvaljujući nagradama koje sam dobila za svoje radove u Comu prethodnih godina i na drugim natječajima, radovi su mi objavljeni u Vogueu, Marie Claireu, Harper's Bazaaru itd te postali dijelom svjetskih muzeja dizajna i zbirki - npr. fotografija nagrađena u Parizu postala je dijelom zbirke fotografija Bibliotheque national de France – otkrila je umjetnica čiji rad istražuje granice uporabnog predmeta, te što se sve može napraviti njime i kako se on ponaša u drugim materijalima, koje karakteristike dobiva i profile poprima, kad se nešto banalno poput cipele izvuče iz konteksta. Upravo to privlači pozornost, ta eksperimentalnost, a opet smišljena konstrukcija i smisao općenito, jer taj dizajn na kraju postaje samostalan art objekt.

   39. 50 shades of black2

  Marlene i Maurice štapovi s ugrađenim svjetlom

   

  39. 50 shades of black2

  Djela koja su dobila priznanja: KARL je hommage Karlu Lagerfeldu (kragne), FRED Fredu Astaireu (manžene), MAURICE Maurice Chevalieru a MARLENE Marleni Dietrich (štapovi).

   

  39. 50 shades of black2

  Manžete Fred

   

   

  39. 50 shades of black2
  Čizme i cipelu Diana je osmislila za prošlogodišnji Salon primijenjenih umjetnosti čija je tema bila NEPRIMJENJIVOST PRIMIJENJENE UMJETNOSTI.

   

  39. 50 shades of black2

  Lacey

  39. 50 shades of black2

  Karl Lagerfeld kao inspiracija

   

  39. 50 shades of black2