BRANKA HOLLINGSWORTH - NARA // moja dječja ilustracija prikazuje ATMOSFERU priče i unutarnji ŽIVOT lika

  Nara živi u dječjem svijetu, oko nje sve je šareno, likovi na papiru oživljavaju iz dana u dan, jer ona je jedna od najaktivnijih ilustratorica publikacija za naše drage klince. Punog imena Branka Hollingsworth, a od milja zvana Nara, diplomirana je grafičarka koja već godinama radi na slikovnicama u kojima stvara vizualni svijet koji mališani toliko obožavaju.

  Male price A

  Boje, oblici, ljudi, životinje, karakteri i emocije izmjenjuju se na njezinim ilustracijama i djeci otkrivaju čari života i raznih situacija. 

  BOB 18

  - Kad čitam priču koju mi pošalje urednica (najčešće surađujem s urednicama:), u glavi kao da mi se vrti film – priča mi Nara. - Ako priča nema konkretnih slika, vidim boje, atmosferu... I baš te slike koje vidim u svojoj glavi stavljam na papir. Krajnja slika je na kraju često potpuno drugačija od zamišljene, ali atmosfera ostaje ista. Dakle, ako je lik sjetan i zamišljen, pokušavam postići atmosferu koja pokazuje njegov unutarnji život u tom trenutku. To postižem zagasitim, pastelnim ili hladnijim bojama i kompozicijom. I obrnuto, scenu radosnog igranja u prirodi ću prikazati u živim bojama, likovi će biti u akciji, kompozicija će biti dinamična... - .

  nara5

  - Često crtam djecu, ali još češće crtam životinje koje su ravnopravni likovi ljudima. One će sudjelovati u sceni ilustracije naglašavajući temu, bit će potpora glavnom liku ili će jednostavno unijeti malo humora u preozbiljnu temu. Kroz njih ja pričam svoju priču - .

  park u oblacima str 13FB

  - Djeca čitači/slušači će gledati slike u slikovnici i po deset, dvadeset ili pedeset puta, i zato mi je važno da im je slika zanimljiva i nakon nekoliko desetaka puta. Zato želim da ja slikom također ispričam priču koja ima smisla i dok se samo gleda, bez da se čita tekst. Pritom pazim da ne otkrijem najvažnije trenutke u samom tekstu. To je kao najava filma, ne smije prikazati previše, ali mora privući publiku - .

  semafora park korica FB

  Ilustracije su iz knjiga 'Park u oblacima' autorice Snježane Babić Višnjić, 'Bontončić za 7 patuljaka' Ivanke Borovac, Pinocchio, C. Collodi, 'Bob, bobić, mahuna' Mirjane Mrkele, dječjeg časopisa SMIB, Školske knjige, 'Kako je spašen mali Mate', Branke Primorac, 'Male priče o velikim slovima', Zvonimira Baloga.

   BOB 2 vinjetaBOBvinjeta 15BONTONCIC patuljci1Pinocchio str29SMIB 03 2020 2021str18 19SMIBbr1 IX 2019str18 19sva slovaZVONKAco5ZVONKAco21