ATELIER DAN 1. // princeze, neoni, dekonstrukcija pletiva, igra volumenom

  'Atelier' je dvodnevni projekt koji na zagrebačku scenu vraća modne revije, a održan je u atriju Klovićevih dvora. Prve večeri predstavili su se Boudoir, BiteMyStyle, Martina Herak, unaesthetik i Mihaela Brajković (pobjednica ovogodišnjeg DIPMOD-a).

  b3

  BOUDOIR

  - Digle su se emocije, čak sam pustila suzu, svi su nabrijani jer se opet konačno dešavaju modne revije. Vratile su nam se uspomene od prije, a cure izgledaju kao princeze, oduševljene su, vidim da im se jako sviđa to kaj nose, one uživaju u toj ulozi dobro se osjećaju. Kolekcija je jako mladenačka, vesela, išli smo na totalni glamur i šljokice, mislim da ljudima to treba, slavimo život – komentirala je Martina Tomašević iz Boudoira.

  b6565

  Martina i Morana donose još jednu kolekciju u znaku volana, a inspiracija je sjaj i raskoš, manekenke su djelovale kao da su izašle iz nekog romana o princezama. Blistave i ukrašene sitnim šljokicama, dokazale su da cure i danas vole slatke haljine te da se i tinejdžerke vole osjećati poput junakinja romantičnih romana.

  mihaela brajkovic1

  MIHAELA BRAJKOVIĆ predstavila je dvije mini modne priče, jedna se igra suvremenim elementima zatvaranja tijela, napravljena od modernog neoprena. Druga je snažno koloritna, ima slojeve pigmentiranog poliuretana, autorica radi modne skulpture, plohe ukrašava premazima koji potom donose neku novu teksturu.

  mihaela brajkovic12

  - Kolekcija CPR/9674/MCT zasniva se na pomodnjavanju antimodnog odjevnog predmeta Mao odijela. Pomodnjavanje je vidljivo u predimenzioniranoj, jednostavnoj formi odjevnih predmeta gotovo u skulpturalnoj silueti i intenzivnom koloritu. Ručnom impregnacijom materijala acetatnim silikonom dodatno je naglašen kolorit, a površina postaje glatka, sjajna i gumasta. Predimenzioniranom formom odjevnih predmeta, promijenjenim materijalom i intenzivnim bojama mijenja se estetika antimodnog Mao odijela i tako ga približava estetici popularne kulture – izjavila je autorica.

  Rad Mihaele Brajković je eksperimentalan, inovativan i avangardan te nije namijenjen daljnjoj proizvodnji. No, moguće je donijeti neka rješenja koja će kasnije koristiti ili ih tumačiti na nove načine, u budućim kolekcijama.

  aragovic

  ZORAN ARAGOVIĆ Aragović i BiteMyStyle: - ovu sam kolekciju posvetio kao i uvijek bojama, no imamo dosta neona, dao sam si oduška. Išli smo na varijantu osamdesetih, kombinirao sam kolor blok i sporty tekstil. Imam suknje i bomberice, tu su i moje nezaobilazne prugice, dosta ima popelina i viskoza – komentirao je Aragović.

  aragovic3

  Koloristički snažan Aragović ima slatke neon suknje i bomberice, kao stvorene za cure željne wow outfita. Boje slaže i u blokove, uokvirene crnim linijama, kako bi outfit podsjećao na vizualnu estetiku stripa, koju inače vrlo poštuje.

  ANAESTHETIK

  - Haljine su nastale kroz sate i sate dekonstrukcije pletiva. Kolekcija je krenula iz jednog kostima koji nikad nitko nije htio, ja sam ga svima nudio, no nitko nije reagirao. I onda nakon mnogo ne, odlučio sam dokazati kako to može biti dobro. Radi se o klasičnoj polo majici koju sam razvio iz toga. Sve skupa otvara moja klasika, a onda idem s kreacijama na V izraz i gumbi. Kreacije su crne i bež, a donosim i razna pletiva s istim krojem, da se vidi kako se tekstura drugačije ponaša. Dokaz tome su klijentice koje nose moju odjeću, kao da kreacije imaju neki vlastiti život, na primjer Mare Milin. Kad je sretnem često ima nešto moje, no to djeluje drugačije, ona to slaže na neki vlastiti, kreativan način – izjavio je Marko Plukavec.

  anestetik

  Njegove haljine odnosno fluidni, mekani odjevni predmeti, više su demonstracija dekonstrukcije pletiva pa svaka od njih ima neki vlastiti način balansiranja i gibanja. Rezultat je mekoća pokreta i nježna konstrukcija koja se uistinu nosi na niz načina. Neutralnost boje, odnosno bež i crna, stilu daju smirujući dojam.

  anestetik3

  Martina Herak donosi kolekciju crno-bijelih haljina pod utjecajem volumena, kreacije su široke i komotne.

  herak2

  Na tamnoj podlozi dešava se likovna igra, motiv djeluje poput poteza slikarskim kistom. Herak radi kreacije od prirodnih materijala koje je ručno oslikala.

  herak1

  FOTO: GORAN ČIŽMEŠIJA