IVANA ŽANKO BARNA // kad radim DIZAJN TEKSTILA za naše dizajnere, početak je KREATIVNO ISTRAŽIVANJE i odabir motiva

  Naši dizajneri koriste i usluge dizajnera tekstila, a jedna od naših istaknutih autorica na tom polju je Ivana Žanko Barna.

  igor aw 20 21 KB 001 84
  Fotografija / Hamza Kulenović / I.G.O.R. SS / 21

  - Tijekom suradnje s Igorom Dobranićem imala sam sreću upoznati se s radom talijanskih tvornica tekstila, što mi je omogućilo stvaranje uzoraka i tkanina koje na žalost u Hrvatskoj nismo mogli producirati, obzirom na mogućnosti koje nudi hrvatska industrija izrade tekstilnih materijala – priča Ivana.

  Njezin dizajn suptilno naglašava siluetu kreacije, a može ga i sasvim 'preuzeti', ovisno o tome što dizajner želi. Boje i elementi na tekstilu mogu proizvesti manipulaciju vizure ili se pak 'sakriti' u kroj, pa je dinamika pri hodu i pokretu drugačija. Motiv ima moć, upravo zato je ključno da se dizajner odjeće i dizajner tekstila nađu na kreativnom polju koje će omogućiti i ispoštovati razvoj obje kreativne ideje te proizvesti neku novu.

  igor aw 20 21 KB 001 64
  Fotografija / Hamza Kulenović / I.G.O.R. SS / 21

  - Obzirom da su u modnom svijetu rokovi izuzetno važni, kako bi tvornice na vrijeme producirale materijale za izradu kolekcije, prva faza dizajna je je kreativno istraživanje i odabir motiva koji bi odgovarali senzibilitetu i krojevima dizajnera s kojim surađujem. Druga faza je odabir i identifikacija boja, crtanje i razvoj uzoraka, zatim njihova digitalizacija – detaljna je dizajnerica. - Bilo da se radi o sito tisku, digitalnom tisku, tkanju, potrebno je definirati raporte, njihove veličine i načine ponavljanja. Izuzev kreativne faze u dizajnu tekstila potrebno je poznavati važne tehničke aspekte u procesu proizvodnje tekstila. Ukoliko se radi o digitalnom tisku, obzirom na sastav materijala odabiremo i planiramo vrstu tiska i šaljemo u tvornice na izradu probnih uzoraka - .

  Igor Final SS 7 cr
  Fotografija / Hamza Kulenović / I.G.O.R. SS / 21

  Kako je modni brend I.G.O.R. obožavaju poznate modne influencerice poput Judith Boyd ili Diane Gabriel tako su naši tekstili postali česta tema na društvenim mrežama.

  Dress JOANNA Pants LIAM
  Fotografija/ Maja Kljaja/ LINK / SS -20

  - Moram se pohvaliti i suradnjom s modnim brendom LINK naše poznate dizajnerice Ogi Antunac, gdje već nekoliko sezona razvijam uzorke koji odgovaraju karakteru i njenom urbanom pogledu na modu - dodaje Ivana.

  Tunic LETITIA Pants CASTA
  Fotografija/ Maja Kljaja/ LINK / SS -20

  Naravno, motiv je područje za sebe, a Ivana ga istražuje kroz prizmu fokusa odjevnog predmeta.

  space and squares

  - U okviru tekstilnog stvaralaštva izrađujem tekstilne objekte, svjetlosne instalacije, ali i vlastite odjevne predmete u tehnici štepanja na PVA, materijal koji je topiv u vodi - .


  Ivana Žanko Barna
  2009. Diplomirala na Naravnoslovno tehniškoj fakulteti u Ljubljani
  2002. Diplomirala na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu
  Od 2012 do 2020. Zaposlena na TTF-u kao asistent na kolegijima koji se bave istraživanjem i izradom
  tradicionalnih i alternativnih tekstila.
  Trenutno freelance dizajner tekstila.
  Od 2017. radi na dizajnu i razvoju tekstilnih uzoraka za modni brend I.G.O.R.