Glavni kolodvor / dom ulične umjetnosti

  Proteklog je vikenda Glavni željeznički kolodvor u Zagrebu postao dom ulične umjetnosti: okupljeni su u četiri vagona razgledali presjek dosadašnjih radova kolektiva Pimp my Pump, sudjelovali u humanitarnoj izložbi Pomozi Nepalu, sudjelovali u kreativnim radionicama, pogledali dva filma te zaplesali na glazbu DJ-a.

  pmp putujuca6

  U poštanskom vagonu, koji je dio Zbirke željezničkih vozila i dijelova Hrvatskog željezničkog muzeja, u vlasništvu HŽ Infrastrukture, okupljeni su mogli vidjeti fotografije dosadašnjih pumpi iz milja zvanih Franceki kojima se ovaj kolektiv proslavio.
  Sljedeći vagon koji je nekoć bio Buffet, poslužio je kao galerija za humanitarnu prodaju fotografija čija sva zarada odlazi za pomoć žrtvama potresa u Nepalu. Skup je to 50 fotografija koje su u zadnjih nekoliko godina snimili putnici Jungle Tribe putničke agencije putujući po toj divnoj zemlji.

  pmp putujuca7

  Treći je vagon bio multimedijalni postav 5 tematskih pumpi posebno oslikanih za ovu izložbu. Vlak u snijegu, Limeni, Nepostojeći tramvaj broj 16, Samoborčekova srebrna strijela i Orijent Express mirno su stajali dok su se u pozadini mogle vidjeti projekcije putujućih vlakova. Posljednji vagon HŽ putničkog prijevoza imao je ulogu kino dvorane u kojoj su posjetitelji sjedeći na sijenu uživali u projekcijama glazbenih filmova ‘Marley’ i ‘U potrazi za Felom’.

  pmp putujuca1

  Kreativne radionice za djecu Udruge Praktikum, oba su se dana od 11 do 13 sati održavale na 6. peronu te u vagonima i donijele nekoliko veselih stolića, poštarskih vreća te jednu pumpu od papira. Dvodnevno umjetničko putovanje završilo je ugodnim druženjima na otvorenom uz odličnu glazbu, a brojni posjetitelji koji su bili dio ove sjajne atmosfere na Glavnom kolodvoru pokazali su koliko podržavaju ulične intervencije kolektiva Pimp my Pump.

  pmp putujuca2pmp putujuca3pmp putujuca4pmp putujuca5pmp putujuca9pmp putujuca10pmp putujuca11pmp putujuca23pmp putujuca24pmp putujuca25pmp putujuca27pmp putujuca30pmp putujuca31vizual1