MALA FRIDA U ŽAR PTICI // Autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prvo je scensko postavljanje priče o djetinjstvu slikarice Fride Kahlo

  Autorski projekt 'Mala Frida' Anice Tomić i Jelene Kovačić, inspiriran je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo, koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Ovo je prva je premijera u slavljeničkoj 40. sezoni Gradskog kazališta Žar ptica.

  malaFrida izvedba 77

  Ulogu Fride tumači Amanda Prenkaj, njezine roditelje Gorana Marin i Domagoj Ivanković, a prijatelji s kojima je provela djetinjstvo su Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić. Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić i skladatelj Nenad Kovačić.

  Mala Frida priča je o prihvaćanju, sebe i drugih. Ona govori i o snazi jedne djevojčice koja je bez obzira ne sve prepreke koje joj život donosi odlučila u njega zakoračiti bez straha i kako je upravo zbog svoje hrabrosti ostvarila svoje slikarske snove i postala neponovljiva Frida Kahlo.

  malaFrida izvedba 1058

  Tako smo i mi u GK Žar ptica djecu od 6 do 11 godina uključili u projekt, pozivom da pokažu svoj talent i maštu i da svojim likovnim radovima, sudjeluju u natječaju za portret male Fride, koji je dio plakata predstave.
  Na natječaj je pristiglo više od 500 radova iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Crne Gore i SAD-a. Najbolji rad Tamare Plavljanin odabran je za plakat, a njih 100-injak postavljeni su na izložbi u foajeu kazališta.

  Autorski projekt Mala Frida inspiriran je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinatnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo, koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Priča koju ova predstava dovodi na scenu je izmaštana, no prepuna iskričavosti, temperamenta, boja i zvukova koje nam je ostavila jedinstvena Frida Kahlo.

  malaFrida izvedba 269

  Naša sedmogodišnja Frida vodi nas u Meksiko, u Casu Azul - obiteljsku kuću Kahlo. Godina je 1914. Unutar plavih zidova Case Azul Frida pokušava ojačati svoju bolesnu nogu zbog koje je njeni vršnjaci izbjegavaju i zovu Frida Drvena noga. Dane provodi družeći se sa svojim roditeljima i životinjskim prijateljima majmunom Fulang Changom i crnim mačkom Perditom, a njena jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa.

  No Frida ipak mašta i o stvarnim prijateljicama i prijateljima, ali onakvim koji joj se neće rugati i vidjeti u njoj samo njenu bolest.

  A onda, jednoga dana u njen život ulazi jedan stvarni dječak Pablo, koji će tek uz Fridu spoznati što znači biti prijatelj.

  malaFrida izvedba 504

  Mala Frida priča je o prijateljstvu koje nas čini boljima, odlučnosti koja nas čini neustrašivima i zamišljanju koje sve čini mogućim. No prije svega Mala Frida priča je o prihvaćanju, sebe i drugih. Ona će, nadamo se, pokazati kako je jedna djevojčica bez obzira ne sve prepreke koje joj život donosi odlučila u njega zakoračiti bez straha i kako je upravo zbog svoje hrabrosti postala neponovljiva Frida Kahlo.

   FOTO Mare Milin

  malaFrida izvedba 1105malaFrida izvedba 311malaFrida izvedba 835malaFrida izvedba 869malaFrida izvedba 918