'Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče' // izabrane reportaže potpisuje novinar Vid Barić

  Novinar Jutarnjeg lista Vid Barić objavio je knjigu svojih izabranih reportaža “Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče”.

  Riječka promocija knjige održat će se u Morskom Prascu na Kantridi, u ponedjeljak 26.04.2021. s početkom u 18 sati. O knjizi će s autorom razgovarati Šura Dumanić iz izdavačke kuće Shura publikacije koja je i objavila knjigu te Ervin Pavleković, novinar Novog lista, doktorand humanističkih znanosti i filmski kritičar.

  eds

  Knjiga donosi izabrane Barićeve reportaže, prvotno objavljene u izdanjima Jutarnjeg lista (2017.-2021.). Iza autora je zapaženi prvijenac - satirični roman "Fiumanski, opet lažeš" (Shura publikacije 2020.), u čijem je središtu priča o mladom i nadobudnom tabloidnom novinaru Liviju Fiumanskom.

  U "Vrapcu", s druge strane, Vid donosi ono o čemu kroz stranice tog satiričnog romana mašta njegov junak: sabire svoje narativno-literarne novinske reportaže, zapravo živopisne, nefikcionalne priče o ljudima, mjestima i događajima. Kroz knjigu on tako susreće ribouzgajivača u ratu s dabrovima, saksofonista koji razveseljava susjede u doba karantene, čovjeka koji pokušava saditi rižu na obroncima Psunja... ili je, pak, na tragu anonimnog podravskog dobročinitelja koji iz nepoznatih razloga financijski pomaže svoju zajednicu.

  photo Kristijan Smok

  Najavljena je i zagrebačka promocija knjige, a održat će se u Booksi u srijedu 05.05.2021. s početkom u 18:30. U Zagrebu će s autorom o knjizi govoriti pisac i urednik Andrija Škare te Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti i komparatist književnosti.

  - U reportažama Vida Barića naći ćemo živost znatiželjnog duha i neposrednost nepredvidivih i srdačnih susreta. Kao lucidni i pažljivi promatrač svijeta, on nas vodi ulicama Zagreba i drugih gradova, po sajmovima i noćnim klubovima, a s ljudima koje usput susreće razgovara s velikim interesom, upijajući pritom kapljice njihova života i iskustva. Od svih razasutih komadića fascinacija koje tako sakuplja, on stvara zanimljive mozaike novinskih priča s nesumnjivom literarnom vrijednošću. Njegov pitak stil ne zadržava se na pojedinostima, ne moralizira niti izvlači zaključke, ali ta sažetost ne znači manjak slikovitosti. Dapače, scene koje prikazuje pune su, žive i sočne, natopljene sokom stvarnosti. Priče iz svakodnevice i portreti običnih, ali ipak izrazito zanimljivih ljudi, prolaze stranicama ove knjige koja čitatelju daje uvid u to koliko ljudski život može biti ispunjen i intrigantan, samo kada ga malo bolje pogledamo - izjavio je Feđa Gavrilović, autor predgovora.

  O autoru:

  Vid Barić (Rijeka, 1988.) magistrirao je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Živi u Zagrebu i radi kao novinar Jutarnjeg lista. Autor je zbirke satiričnih priča Fiumanski, opet lažeš (Shura publikacije, 2020.) Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini (Tajna podravskog dobročinitelja, Nedjeljni Jutarnji 10.06.2018.) Piše prozu i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji je profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova kao član međunarodnog kolektiva YOUGOFIRST.

   photo1 Kristijan Smok
  Foto: Kristijan Smok