VINSKA PRIČA Peyrassol // višestoljetni brend iz Provanse stigao kod nas - zvijezda je rosé

  Višestoljetna vinska priča Peyrassol predstavljena je jučer u restoran – gardenu Botanist u Zagrebu.

  peyrassol1

  Na manje od sat vremena vožnje od drugog po veličini francuskog grada Marseillesa, imanje i vinarija Commanderie de Peyrassol pričaju svoju jedinstvenu priču. Na imanju od gotovo 850 hektara, u kojem prevladavaju vinova loza, hrast, masline i šikare, svoj su dom pronašli vinska bajka i kolekcija umjetnina vlasnika Philippe Austruya. Njegov nećak, Alban Cacaret upravlja ovim fascinantnim imanjem na kojem i živi. Upravo je on, zajedno s Jadrankom Klarić Kumovskom, predstavio njihov rose u kojem ćemo od sada uživati i u Hrvatskoj.

  Alban Cacaret

  „Sretni smo što smo došli u Hrvatsku. Upoznati smo s vašom prekrasnom zemljom i njenom bogatom poviješću. Veseli nas što će naše rose vidno od sada biti u sinergiji s hrvatskom gastro scenom!“- izjavio je Alban Cacaret.

  Među prvima vino su probali djelatnici Francuskog veleposlanstva, Jordan Kamchev i Natasha Savova - ekskluzivni distributeri za Pyerassola za Hrvatsku, Makedoniju i Tursku. Gastro bajku su uljepšali glazbenica Nera Stipičević / Freeda Nera Immortellee te All Star bend.

  PEYRASSOL PAYSAGES 09 15 ph C Goussard 5 sur 8

  Commanderie de Peyrassol osnovana je u 13. stoljeću od strane templara. Smještena je u podnožju masiva des Maures. Ona u svom srcu štiti svjetovni vinograd velike reputacije - Château Peyrassol. Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu
  pronaći u sustavu zadarske tvrtke Barrel.

  Peyrassol vendanges 2016 photo C Goussard 276 sur 441 1

  Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II, darovao je posjed Redu vitezova templara. Tada je “Peyrassol” postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi.

  Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu zemlju. Vinograd je bio sastavni dio ove polikulture. Proizvodilo se vino, koje još nije bilo ružičasto, čiji se tragovi mogu pronaći u pergamentu iz 1256. koji se čuva u Marseilleu.

  Vendanges de nuit Peyrassol sept 2020 photo C Goussard 8

  Vinovi nasadi nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara. Idealni su uvjeti za zdravi temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Imanje od 850 hektara okruženo je tipično južnjačkom vegetacijom. Identificirane su čak 63 parcele čija je obrada i konačna proizvodnja individualizirana tijekom procesa proizvodnje vina. Zatim je odabrana ili posađena idealna sorta grožđa za svaku parcelu. Trinaest različitih sorti grožđa prisutno je u Château Peyrassolu.

  U skladu s pravilima ekološkog uzgoja, vinograd se vodi kao grand cru. U svakoj fazi izbor uzgoja je strog. Godišnji ciklus u ovom vinogradu je neprestan. Sljedeća se berba neumorno priprema čim se završi prethodna. Jedini cilj je dobiti najbolje sa svake parcele za proizvodnju savršenog vina, bilo crvenog, bijelog ili najpopularnijeg rosea koji je predstavljen.

  Jarres chai Peyrassol mars 2021 ph Ch Goussard 6

  Stvaranje dobrog vina, vina s osobnošću koje prenesi svoje priče, mnogo je složenija stvar nego što se može zamisliti.

  “Napraviti vino od velikog značaja i sposobno probuditi emociju u konačnici je oblik umjetnosti. Rosé vina Chateau Peyrassol su zvijezde podruma. To je nedvojbeno najveća proizvodnja vinarije, ali svakako ne i najlakša. Jer za proizvodnju savršeno uravnoteženog rose vina potrebno je znanje i iskustvo, stalna pažnja i, iznad svega, osjećaj za vrijeme!” – zaključio je Alban Cacaret.