Velvet u Free Reading Zoni

  Gosti popularnog zagrebačkog kafića Velvet mogu se ulogirati u virtualnu knjižnicu u sklopu Free Reading Zone (koja se sastoji od 100,000 knjiga na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i hrvatski) i čitati knjige u digitalnom formatu bez ograničenja i prekida. Knjige su svjetskih izdavača te se naslovi svaki tjedan dopunjuju. Zastupljene su sve vrste knjiga, od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica te slikovnica i poezije.

  Ivana Roscic 2
  Ivana Roščić


  Sve što je potrebno je instalirati reading app na bilo kojem iOS ili Android uređaju (smartphone ili tablet) i registrirati se s Access Code-om. Nakon autorizacije gosti mogu skidati knjige bez ograničenja i kreirati vlastite police (Shelves) unutar aplikacije.
  Projekt Free Reading Zones (FREZ), koji je osnovan u Americi u suradnji s izdavačima i tvrtkom iz Izraela koja stoji iza ‘reading app-a’, pretvara razne javne i privatne prostore u zone unutar kojih se čita besplatno i neograničeno (čitatelji su identificirani putem wi-fi ili GPS kordinata). To mogu biti parkovi, bolnice, vlakovi, autobusi, zračne luke, škole, ili bilo koja geografska površina koja se definira kao zona unutar koje se čitateljima nudi potpuno besplatan pristup knjigama iz cijelog svijeta i koja raste svaki tjedan. Čitanje podržavaju privatni ili državni sponzori, a izdavači i autori su plaćeni za svako čitanje. Do sada je pokrenuto nekoliko FREZ projekata izvan Hrvatske, ali ovo je prvi put café na svijetu pretvoren u Zonu Besplatnog Čitanja.

   

  Danijela Trbovic
  Danijela Trbović

  Darija Lorenci
  Darija Lorenci

  Josipa Lisac
  Josipa Lisac

  Mislav Cavajda
  Mislav Čavajda

  Vlatka Kolarovic
  Vlatka Kolarović