UMJETNIČKA INICIJATIVA & HNK U ZAGREBU // kazalište za 21. stoljeće

  Teatro de la Pergola iz Firence i Théâtre de la Ville iz Pariza organizirali su u firentinskom Palazzo Veccho skup eminentnih voditelja europskih teatara i festivala naziva Izgraditi kazalište za 21. stoljeće, kako bi pokrenuli umjetničku inicijativu za nove oblike suradnje između kazališta, kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i zdravstvenih institucija. Skup je održan u sklopu Festivala Europe 2022. koji se održao u Firenci od 5. do 12. svibnja.

  U vrijeme kada se postavlja pitanje obnove svijeta nakon pandemije i kada novi oružani sukobi prijete europskom miru, dužnost je kulturnih institucija više nego ikad promišljati mjesto umjetnosti i kazališta u europskoj zajednici, istaknuto je u pozivu za skup na kojem je bila kao govornik pozvana Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

  Dubravka Vrgoč 3

  Ovaj projekt pokreće Novu alijansu europskih kazališta, koju su zajednički osmislili Teatro della Pergola i Théâtre de la Ville, a koja ima za cilj izgraditi, osmisliti i preispitivati, snagom kulture i umjetnosti, zajedničku platformu koja bi integrirana u 21. stoljeće zbližila generacije umjetnika, ali i pratitelja umjetnosti.

  Obrana europske ideje, u ovom slučaju, očitava se u promicanju nove vizije kazališta, koja se temelji na očuvanju bogatstva europske kulture u svoj njezinoj raznolikosti, kroz zajedništvo njezinih umjetnika, mislilaca i istraživača. Rasprave su bila usmjerene na moguće nove oblike suradnje kulturnih institucija te povezivanje različitih disciplina spajanjem znanosti, umjetnosti, kulture i obrazovanja.

  Želja organizatora bila je na jednom mjestu okupiti kreatore europskih kazališta kako bi se identificirali oni najvažniji problemi s kojima su suočeni europski teatri u ovo izazovno vrijeme neposredno nakon pandemijske katastrofe i usred rata koji prijeti razaranju europskih vrijednosti. Strah od gubitka publike, strah od posljedica inflacije, strah od jačanja političkih utjecaja na kazalište, prednosti i bojazni od digitalizacije.... samo su neke od tema o kojima se govorilo na skupu u Firenzi i dakako tražila rješenja za njih. Ono što se čini iznimno značajnim u ovom vremenu upravo je potreba za solidarnošću europskih institucija kako bi se očuvala njihova snaga i utjecaj usprkos možda i najtežim izazovima pred kojima se nalaze u svojoj novijoj povijesti - naglasila je Dubravka Vrgoč.

  Na skupu su sudjelovali: Marco Giorgetti, ravnatelj Fondazione Teatro della Toscana, Fiorenzo Grassi, ravnatelj milanskog Teatra dell’Elfi, Giacomo Pedini, umjetnički ravnatelj MittelFesta, Carmen Portaceli, ravnateljica Teatro Nacional de Catalunya iz Barcelone, Corina Suteu, ravnateljica Insule 42 iz Bukurešta, Jan Teevet , ravnatelj estonskog Paide Teater, Pamela Villoresi, ravnateljica Teatra Biondo iz Palerma, Emmanuel Demarcy-Mota, ravnatelj Théâtre de la Ville iz Pariza, Natalia Menéndez, ravnateljica Teatro Español iz Madrida, Jeton Neziraj, ravnatelj Qendra Multimedia iz Prištine i Cornelia Walter or Wilfried Schulz, ravnateljica Düsseldorfer Schauspielhaus.