THEATAR_info // Operna bajka Čarobna frula ove sezone s novim solističkim snagama

  Operna bajka Čarobna frula, iznimno djelo skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu započela je s izvedbama 4. ožujka, osvježena novim opernim snagama i opernim debitantima.

  Premijerno postavljena u studenome 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, Čarobna frula oduševila je publiku i kritiku.

  Opera Čarobna frula W.A. Mozarta s novim opernim snagama na repertoaru je 6., 7., 9. i 11. ožujka.

  Čarobna frula

  Ulogu Tamina u prvim izvedbama pjevao je Tomislav Mužek, Paminu Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, Kraljicu noći Ivana Lazar i Lidija Horvat Dunjko, a Papagena su utjelovili Ozren Bilušić i Ljubomir Puškarić.

  U Čarobnoj fruli 2023. godine s novom solističkom podjelom pod ravnanjem maestra Srbe Dinića, debitira Mateo Ivan Rašić u ulozi Tamina. Mateo je svoju glazbenu naobrazbu započeo 2006. u renomiranom dječačkom zboru Wiltener Sängerknaben, pod vodstvom mag. Johannesa Stechera a od jeseni 2018. studira na konzervatoriju u Innsbrucku kod mag. Johannesa Stechera te 2019. godine upisuje studij vokalne pedagogije na Universitetu Mozarteum u Salzburgu.

  Miljenko Turk, bariton koji niže nastupe na velikim europskim pozornicama i festivalima s počasnom titulom "Kammersänger“, najprestižnijim priznanjem opernim umjetnicima u zapadnome opernom svijetu ove sezone utjelovljuje Papagena.
  Također Prvu damu po prvi puta na pozornici zagrebačkog HNK pjeva i mlada sopranistica Marta Hut.

  Viktorija Đurđek

  U ulozi Kraljice noći nastupaju sopranistice - Viktorija Đurđek, i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih soprana, Lidija Horvat Dunjko.

  Tamina utjelovljuje Filip Filipović te Tomislav Mužek a Ivana Lazar, Darija Auguštan i Josipa Lončar ove su sezone u ulogama Pamine. Papageno je Ozren Bilušić i Miljenko Turk, Sarastro Siniša Štork i Marko Špehar, Govornik Marin Čargo i Toni Nežić a Svećenik Nikša Radovanović i Siniša Galović.

  TG6A3975

  Detaljnu podjelu pogledajte na www.hnk.hr.

  Posljednja opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Čarobna frula u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću. Čarobna frula jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti.