TEATAR_in // kontroverzna priča "Opet On" stiže uskoro na daske zagrebačke KOMEDIJE

  Roman Timura Vermesa "Er ist wieder da" (Opet on), koji je digao mnogo prašine na književnoj sceni, stiže na scenu Komedije 9. ožujka s početkom u 19.30 sati. – Adolfa Hitlera glumi Dražen Čuček, režiju radi Marko Juraga, a dramaturginju Jelena Veljača. - Ova komedija ne tematizira zločine drugog svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u “komadu” postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom - izjavio je Juraga. - Ovaj roman je jedan od najboljih satiričnih romana posljednjih deset godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice. Njegov sadržaj pruža “punokrvnu komediju” – dodao bih pametnu komediju - .

   opet on

  Ljeto 2011. Adolf Hitler se budi dezorijentiran na jednoj livadi usred Berlina. Bez rata, bez stranke, bez Reichstaga, bez Eve. Usred mira, među tisućama stranaca i uz Angelu Merkel (neobično mu je da Njemačku vodi jedna žena). Prošlo je 66 godina od njegovog nestanka i smrti i nasukan u sadašnjosti započinje svoje nevjerojatno putovanje po Njemačkoj a time započinje i njegova nova karijera – ni manje ni više nego na televiziji glumi Hitlera - izvor.

   

   Godine 2012. Timur Vermes izdao je debitantski roman koji je ubrzo nakon izlaska postao hit. Preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija, snimljen je i film pod nazivom Look Who’s Back. Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično kroz Hitlerovo promatranje promatra današnju politiku, današnje medije i “suvremenog” čovjeka općenito. Paradoks do kojeg nas pisac dovodi da u jednom trenutku, ne stajemo na stranu Hitlera, ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća.

   

  Satirička drama o povratku Hitlera problematizira nekoliko gorućih pitanja suvremenog zapadnog svijeta. U prvom redu, dakako, propituje koliko je Europa kriva za rast jačanja desnice, koliki smo i danas rasisti prema strancima, a u drugom, donosi na pladnju ono što je bizarni fakat modernog društva – pitanje može li doista svatko s dovoljnim brojem klikova na netu danas postati zvijezda i jesmo li dovoljno slijepi da pored zdravih očiju “na vlast”/na televiziju dovedemo (opet) i samog Hitlera“ – izjavila je Jelena Veljača.

   

  U ostalim ulogama su Ana Magud, Sanja Marin, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Igor Mešin, Fabijan Pavao Medvešek, Filip Juričić, Goran Malus, Mirela Brekalo Popović, Ivan Magud, Adnan Prohić, Vini Jurčić, Dajana Čuljak, Ivan Čuić, Jasna Bilušić, Zlatko Ožbolt i Nera Stipičević. Tekst je adaptirao Marko Juraga, scenograf je Darko Petrović, a kostimografkinja Elvira Ulip; scenski pokret potpisuje Morana Paškiević, a oblikovatelj rasvjete je Igor Šeler.

   

  opet on 

  Dražen Čuček kao Hitler