SPORT_life // 5 najboljih aktivnosti za NAŠE TIJELO

  Profesorica s Harvard Medicine School dr. I-Min Lee, istaknula je najbolje aktivnosti za naše tijelo, u sklopu knjige Starting to exercise. Neke od tih stvari jako su lagane i jednostavne, na primjer hodanje! Komentirala je i maratone i sve te više-manje ekstremne utrke koje izuzetno opterećuju tijelo i dovode ga u posebno iscrpljeno stanje. To, naime, baš i nije zdravo kako mislimo, upravo radi prevelikog opterećenja za organizam, izjavila je. Kako si ne bismo radili medvjeđu uslugu, evo što predlaže. 

   

   

  vogue3


  1 Plivanje – to je savršena vježba. Kod plivanja radi svaki mišić u tijelu, podiže se puls na optimalnu razinu, ne opterećuju se koljena i zglobovi. Nakon oko pola sata do 45 minuta plivanje, ako se radi regularno, smanjuje mogućnost pojave depresije, podiže raspoloženje, smanjuje nivo stresa, među ostalim dobrobitima!


  2 Tai chi – kineska martial art koja kombinira pokrete, usporene, koji zapravo dolaze iz borilačkih vještina. No, tai chi se radi izuzetno sporo, to je svojevrsna meditacija u pokretu. Pojačava osjećaj ravnoteže – zato je, ističe Lee, savršen za starije ljude, jer s godinama tjelesna ravnoteža se narušuje. Osim toga, pojačava se fokus, te se vježbač koncentrira na disanje. Sve to smanjuje osjećaj stresa i dovodi osobu u neko sretnije, smirenije stanje, naročito kad se prakticira često.

  vogue3


  3 Vježbe snage – ne trebaju vam neke posebne sprave, dovoljno je par utega, ili možete koristiti vlastitu težinu za vježbe snage. Jače tijelo garantira zdraviji život. Koristite manje utege više puta, ili one teže manje puta. Ako volite intenzivne treninge, tu je taj slavni HIIT (high-intensity interval training) koji je, među ostalom, izvrstan i za kardio-vaskularni sustav.


  4 Hodanje – da, ono može biti snažan lijek. Poboljšava stanje organizma, potiče važne funkcije u tijelu i općenito djeluje pozitivno na raspoloženje. Još ako je u prirodi – nema boljeg!


  5 Kegelove vježbe – to je stiskanje mišića u području prepona, jer isti s vremenom slabe, a osjetljivi su naročito kod žena koje su imale prirodan porod. Svakodnevno stiskanje, vježbanje od po par minuta, ojačat će ih i vratiti u dobro stanje.

  vogue3