RAFAEL U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT // izložba o velikom umjetniku renesanse

  Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt otvorio je izložbu Rafael – na ishodištu mita, u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.) koja je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

  bfgbgfbgb

  Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse.

  Raffaello Sanzio da Urbino potječe iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj iznimni talent da bi svoj puni zamah ostvario u Firenzi, kolijevki renesanse, potom i papinskom gradu Rimu gdje je, između ostalog, bio imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Iako je živio samo 37 godina, Rafael je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika renesanse, kao i jedan od najvećih umjetnika čovječanstva.

  fdfdf

  Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče o veličini i značaju njegova umjetničkog stvaralaštva.

  Usavršavanje grafike od renesanse na ovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Zahvaljujući grafikama, poglavito u doba kada nije bilo fotografije niti muzeja, osiguran je prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji je urodio mitom „o božanskom slikaru“ čija su djela bila uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

  Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu 9. 5. i 23. 5. 2021. putem live streaminga od 12 do 24 sata biti će prikazan film Raffaello - Il Principe delle arti 3D (2017.) – prva filmska ekranizacija života Rafaela Sanzija, od rođenja u Urbinu i obiteljskog okruženja te potom firentinskog i rimskog razdoblja kroz pregled i tumačenje 70 umjetničkih djela, od kojih više od 40 njih pripadaju velikom slikaru.


  Izložba se može razgledati do 6. lipnja 2021.

  fdfdfdf 

  Foto: Muzej za umjetnost i obrt