Posjetite: 11. Zagreb Film Festival

  Sinoć je u kinu Europa otvoren 11. Zagreb Film Festival, a održavat će se i na sljedećim lokacijama: Kino Tuškanac, Zagrebačko Kazalište lutaka, Zagrebački plesni centar i Muzej suvremene umjetnosti. - Jedanaesti Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas stotinjak filmova u deset različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili smo nekoliko novih i zanimljivih programa. Svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo sto polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva - izjavio je direktor festivala Boris T. Matić na sinoćnjem svečanom otvorenju u dvorani kina Europa. - Cijeli program će se održavati na već uobičajenim mjestima s tim da ove godine dokumentarne filmove prikazujemo na još jednoj gradskoj, nama novoj lokaciji - u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Sve u svemu, očekuje nas osam dana prepunih projekcija, predavanja, predstavljanja, druženja i dobre zabave', dodao je izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta.

   

  1111Simpatični Bibovi, maskote festivala


  Festival je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. - Dobrodošli u Zagreb, 28. europsku kulturnu metropolu. Na zadovoljstvo svih Zagrepčana i Zagrepčanki otvaramo još jedno, novo izdanje Zagreb Film Festivala! Kao i prijašnjih godina, ovaj festival vam donosi ono najzanimljivije od debitantskog autorskog filma. Ovim putem zahvaljujem svim autorima, producentima i svima ostalima koji Zagreb svakodnevno pretvaraju u europsku filmsku kulturnu metropolu!', izjavio je Milan Bandić.

  Prije nekoliko godina Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu 'Albert Kapović' u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenuta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u radu u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nakon Martine Petrović, Hrvoja Hribara, Siniše Juričića, ove godine nagrada je pripala Ankici Jurić Tilić. - 'Zagonetni dječak',' Koko i duhovi',' Majka asfalta',' Ćaća', 'Crnci',' Kino Lika'. Mnoštvo debitanata. Renesansa dječjeg filma. Sve spomenuto nedvojbeno upućuje na to da ovogodišnja nagrada odlazi na točnu adresu. I da Ankica Jurić Tilić zaista voli i razumije filmsku produkciju - tim je riječima prof. Vedran Mihletić, član Povjerenstva Hrvatske udruge producenata nagradu uručio Ankici Jurić Tilić.   laurentaAnkica Jurić Tilić i Hrvoje Laurenta  - Ovo mi je jedan od najljepših trenutaka u karijeri, i to ne samo zbog toga što sam nagradu dobila od svojih kolega, nego zbog toga što ona nosi ime Alberta Kapovića. Albert je bio pionir i vizionar kojem je zajednički interes bio prije svoga. Sve koje je poznavao učinio je ne samo većim profesionalcima nego i boljim ljudima - uz te je riječi nagradu preuzela Ankica Jurić Tilić.

  - Za ovogodišnje festivalsko izdanje i to u svim programima, uspjeli smo osigurati i dosta filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica na njihovom putu i koji su imali svoje svjetske premijere prije nešto više od mjesec dana. Jedan od takvih filmova je i ovaj, s kojim večeras otvaramo naš festival. Riječ je o talijansko-slovenskom filmu znakovitog imena "Zoran, moj nećak idiot" koji je na festivalu u Veneciji nagrađen s čak četiri nagrade - najavio je Boris T. Matić. Redatelj spomenutog filma, Mateo Oleotto potom je pozdravio publiku i napomenuo da mu je iznimna čast što njegov film otvara festival te dodao da se veseli druženju s publikom nakon projekcije.

   

  222