OKOLO ide na more // umjetnička šetnja kalama Makarske

  U okviru projekta Maestrale i u suradnji s Gradom Makarskom i Turističkom zajednicom grada Makarske, poznati umjetnički projekt Okolo ovoga ljeta prvi put putuje na more.

  Od srpnja do rujna u šarmantnim dalmatinskim kalama u Makarskoj Okolo će postaviti tri odabrane umjetničke instalacije, prethodno predstavljene na zagrebačkom izdanju, pozivajući tako građane i posjetitelje da kroz umjetnost otkriju grad.

  Foto 2 foto Ivona Bezmalinović Grad Makarska

  Umjetnički susreti Okolo u Makarskoj zakazani su svaki prvi vikend tijekom srpnja, kolovoza i rujna, kada će na odabranim lokacijama radove predstaviti dvoje mladih umjetnika i jedan dizajnerski kolektiv. Već ovoga vikenda na Lištunu postavljena je prva u nizu instalacija – ona mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom Među oblacima, u kojoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama te u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Instalacija se može razgledati do 12. srpnja.

  Program se nastavlja u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All Imaš zlatne ruke, posvećenom svim vrijednim obrtnicima, koji će simbolično biti postavljen u Prvosvibanjskoj ulici dok će svoj zadnji ples ovog ljeta otplesati Plesači kiparice Ana Marije Maravić početkom rujna u skrivenom dvorištu u ulici dr. Jakova Dudana.

  Foto 12 foto Ivona Bezmalinović Grad Makarska

  Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik Okolo oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

  Ove godine Okolo se udružuje s novim projektom Maestrale koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada te postaje mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pružajući priliku za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije.

  Foto 5 foto Ivona Bezmalinović Grad Makarska

  Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo Makarska postaje službena Okolo na moru destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

  Foto 14 foto Ivona Bezmalinović Grad Makarska

  FOTO IVONA BEZMALINOVIĆ