MIGRENA je treća najčešća bolest na svijetu // od nje boluje svaka 10. osoba u Hrvatskoj

  U tjednu kada se obilježava hrvatski Dan migrene Udruga Migrena Hrvatska organizira niz aktivnosti koje završavaju javno-zdravstvenom akcijom 27. ožujka u centru Zagreba.

  Udruga Migrena Hrvatska, jedina hrvatska udruga posvećena migrenskim oboljenjima povodom hrvatskog Dana migrene koji se tradicionalno obilježava 21. ožujka, priprema niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje javnosti da je riječ o neurološkoj bolesti koja je u velikom broju nedijagnosticirana, a samim time i neliječena.

  Migrena nije samo bol Marina Krpan Kruncica Renic

  Predsjednica udruge Krunčica Renić i potpredsjednica udruge Marina Krpan

  U nedjelju, 20. ožujka u zagrebačkom Mozaik Event Centru održat će se panel diskusija pod nazivom „Suvremene metode liječenja migrene (botoks i kirurgija migrene)“, a snimka panela moći će se pogledati 21. ožujka u 11:00 na Facebook stranici Udruge Migrena Hrvatska. Razgovarat će se o najnovijim metodama liječenja migrene uz pomoć botoksa i kirurškom liječenju migrene (tzv. operacija migrene).

  Na panelu će sudjelovati liječnici Poliklinike Lohuis Filipović, vrhunski stručnjaci dr.sc. Boris Filipović i dr.sc. Peter Lohuis, predsjednica Udruge Krunčica Renić, pacijent Nedjeljko Bezmarević i glumica Ana-Marija Vrdoljak koja je isprobala neke od najnovijih metoda za tretiranje migrene.

  Hrvatski Dan migrene tradicionalno se obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka, a Zagrepčanke i Zagrepčani u večernjim će satima tog dana na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice moći vidjeti vizuale i komunikacijske poruke koje će ukazati na kompleksnu problematiku ove bolesti. Naime, migrena je treća najčešća bolest na svijetu te od nje boluje više od milijardu ljudi. Prema dostupnim podacima, vjeruje se da od migrene boluje svaka deseta osoba u Hrvatskoj, no bolest je vrlo često nedijagnosticirana pa se ne liječi ili se neadekvatno liječi.

  Migrena Hrvatska vizual

  U nedjelju, 27. ožujka, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu Udruga organizira javno-zdravstvenu akciju (od 10:30 do 13:30) tijekom koje će se građani moći informirati o migreni, prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života. U sklopu savjetovališta od 11:00 do 13:00 oboljelima će za razgovor i savjetovanje na raspolaganju biti tim stručnjaka s raznih područja (liječnik opće prakse, neurolog, kineziolog, psiholog i nutricionist). Građani će informacije dobiti i od predstavnica Udruge Migrena Hrvatska kako bi osvijestili kako pomoći oboljelim članovima obitelji i biti im što kvalitetnija podrška.

  O Udruzi Migrena Hrvatska
  Udruga je osnovana krajem 2018. godine, a 2019. godine započela je aktivnosti podizanja svijesti o migrenskim poremećajima. Udruga je izuzetno aktivna na službenom Facebooku i Instagramu udruge, gdje se mogu pronaći informacije o migrenskim poremećajima i o uključivanju u rad udruge. Kroz svoje aktivnosti udruga nastoji približiti bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.