LIDIJA KACIAN // hommage kultnoj secesijskoj pariškoj robnoj kući LA SAMARITAINE koja slavi 150 godina

  Lidija Kacian, koja često putuje u društvu supruga te otkriva arhitektonske i kulturne lokacije s pričom, ovoga puta posvetila je pažnju jednoj – robnoj kući. Naime, nedavno je posjetila divnu parišku La Samaritaine koja ovih dana slavi 150 godina te je upravo otvorena nakon renovacije. Mjesto je pravi raj za hedoniste, apsolutno uživaju u ponudi koja broji čak 650 luksuznih svjetskih brendova. Nije ni čudo - investitor je LVMH.

  LIDIJA PARIZ589

  Priča kreće 1870. godine, kad su Ernest i Marie-Louise Cognaq otvorili prvi dućan, u kafiću Samaritaine, kojeg su nazvali prema istoimenoj javnoj pumpi za vodu za opskrbu obližnjeg muzeja Louvre – objasnila je Lidija. – Dućan je ubrzo postao uspješan, ponudili su niz noviteta, ali i inovativne marketinške aktivnosti poput popusta i promocija.

  LIDIJA PARIZ484

  Na mjestu te prve trgovine 1910. godine izgrađena je zgrada sa čeličnom kupolom u stilu Eiffela. Imala je metalno stubište, ornamente, ukrase i freske.

  LIDIJA PARIZ3

  Sve to proširivali su tijekom 20-godina prošloga stoljeća, u vrijeme art decoa. Na koncu je ova divna zgrada 1990. proglašena francuskim spomenikom kulture, a sljedeće godine postavljaju je na popis UNESCO-ve svjetske baštine.

  LIDIJA PARIZ6

  Obnova je trajala čak 7 godina, potpisuje je japanski arhitektonski studio Sanaa. No, tijekom sanacije na projektu su radili vrsni pariški obrtnici i majstori, kao što su klesari, kovači, stolari, zlatari, keramičari te brojni drugi. Posjetitelji mogu vidjeti i fotografije koje predstavljaju taj proces.

  LIDIJA PARIZ5956

  Ako ste za nešto posebno, možete obaviti privatni shopping ili proučiti što se sve nudi od dizajnerskih i umjetničkih predmeti. I ljubiteljice kozmetike uživat će apsolutno – no sve skupa pravo je remek djelo, ne nužno konzumerističkog karaktera.

  LIDIJA PARIZ

  LIDIJA PARIZ95

  LIDIJA PARIZ1LIDIJA PARIZ11LIDIJA PARIZ26LIDIJA PARIZ45LIDIJA PARIZ63LIDIJA PARIZ65LIDIJA PARIZ141LIDIJA PARIZ151LIDIJA PARIZ213LIDIJA PARIZ256LIDIJA PARIZ956LIDIJA PARIZ1452