LEBBY EYRES // sudjelovala sam u svjetskom rekordu – penjanje na ledenjak visok 4000 m uz 80 žena iz čitavog svijeta

  Lebby Eyres iz Londona, o kojoj sam već pisala kad je preveslala Atlantik, ovih je dana proslavila još jedan veličanstveni osobni uspjeh - 17. lipnja 2022., 80 žena postavilo je svjetski rekord za najduže i najviše penjanje uz uže koje su držale isključivo žene. Lokacija: Breithorn, Švicarska.

  svica4 cr

  - Došle su iz čitavog svijeta, novinarke, influencerice, poslovne žene, slavne osobe… društvo je bilo raznoliko, no sve smo prihvatile ovaj izazov – rekla mi je Lebby.

  svica03

  Dan ranije smo trenirali na ledenjaku. Bilo je prilično zastrašujuće! Koračanje po pukotinama, ledene padine, stopala nestaju u ništavilu.

  Toplinski val je značio da se snježni mostovi tope.

  Pokušaj rekorda prebačen je s jedne planine, Allalinhorn, na Breithorn, jer se smatralo sigurnijim.

  svica1

  Pješačenje se odvijalo rano ujutro, a pješačili smo ravnom ravnicom u našim timovima s derezama na rukama. Zatim smo zastali jer smo morali skratiti užad, za strmiji uspon.

  Planinarenje je sporo. Zahtijeva mnogo strpljenja.

  svica9

  No, istovremeno je prilično meditativno. Opasnost vreba ispod - čak i na ravnoj ravnici postoje skriveni ledolomi pa smo morali raditi kao tim i kretati se zajedno.

  svica93

  Dolazak na vrh bio je uzbudljiv - dugačak greben oko 100 m i vrlo uzak na mjestima.

  To mi je oduzelo dah i želudac mi se okrenuo. No, pobijedila sam vlastite strahove i stigla do kraja.

  svica2

  No, ni nakon toga se nismo mogle opustiti, jer spust je zapravo jednako zahtjevan kao i uspon, pogotovo jer se snijeg do tada već počeo topiti.

  svica5

  Sišla sam s planine stekavši nove prijatelje i postigla nešto o čemu nisam ni sanjala - popela sam se na vrh od 4000 m. Da budem iskrena, to je bilo mnogo više izvan moje zone komfora nego veslanje.

  FOTO: lebby eyres & @elsietrichot 

  Za više informacija: klik

  svica32

  svica3