KRIE DESIGN & PROVIR // formula za održivost mode, spašavanje Jadrana od onečišćenja ribarskim mrežama

  Glavna misija projekta brenda Krie Design i tvrtke Provir "Uz more za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske" je spašavanje Jadrana onečišćenja odbačenim ribarskim mrežama. Moda često pronalazi načine kako da postane 'zelenija', a ovo je jedan od onih koji bi mogao postati zlatni standard.

  77

  - Ovom je inicijativom do sada prikupljena 21 tona ribarskih mreža i najlonskog otpada. Ovaj otpad se potom koristi kao sirovina za proizvodnju vlakna ECONYL® od kojeg se proizvodi tekstil, što je prikazano na ovom događaju. Ovaj proces omogućava trajnu transformaciju otpada u beskonačno regenerirajuće vlakno, postavljajući temelje održive budućnosti – izjavila je Kristina Burja, dizajnerica koja radi po postulatima održive mode.

  Partnerstvo između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir kreće prije godinu dana, kada je ribar iz Kali na otoku Ugljanu, Božidar Blaslov, počeo istraživati kako i gdje se zbrinjavaju i recikliraju ribarske mreže koje više nisu za upotrebu.

  1 1

  To ga je dovelo do dizajnerice Kristine Burje koja je do sada lansirala već dvije kolekcije od ECONYL®-a i progovarala u medijima o problemu odbačenih ribarskih mreža te ukazivala na to koja su rješenja ovog ekološkog problema.

  Partnerstvo između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir započelo je prije godinu dana, kada je ribar iz Kali na otoku Ugljanu, Božidar Blaslov, počeo istraživati kako i gdje se zbrinjavaju i recikliraju ribarske mreže koje više nisu za upotrebu.

  To ga je dovelo do dizajnerice Kristine Burje, koja je do sada lansirala već dvije kolekcije od ECONYL®-a te je javno govorila o problemu odbačenih ribarskih mreža, ističući potrebu za rješavanjem ovog ekološkog izazova.

  3

  Božidar je ovom inicijativom educirao ribarsku zajednicu, a u proteklih godinu dana uspjeli su očistiti more od 21 tone odbačenih ribarskih mreža. Kao rezultat njihove suradnje s projektom Provir, nastala je treća kolekcija Krie Designa od ECONYL®-a, nazvana Krie X Provir, inspirirana angažmanom ribara u upravljanju otpadom od najlona. Ova kolekcija predstavlja inovativnu inicijativu koja pokazuje kako pojedinci svojom inovativnošću i predanošću mogu pozitivno utjecati na svijet.

  Krie Design je 2016. godine odabran kao jedini regionalni brend koji će promovirati održivost u modnoj industriji kroz UN-ov projekt Green Fashion Week, postavljajući standarde održivog poslovanja u modnoj industriji koji se danas prate diljem svijeta.

  6

  Fokus ovog internacionalnog događaja je održivost u modnoj industriji i ekološki pristup proizvodnji odjeće. Kristina je 2017. godine sudjelovala kao jedina hrvatska predstavnica na panelu o održivom razvoju u modnoj industriji u Hadrijanovom hramu u Rimu, pod pokroviteljstvom talijanskog ministarstva zaštite okoliša. Predstavila je svoj rad i u hrvatskom paviljonu na Expo-u 2020 u Dubaiju, gdje je bila izložena njena vrlo popularna kreacija, 'Bow' haljina.

  Panel o održivom razvoju na kojem su sudjelovali Kristina i Božidar, uz druge govornike, potvrdio je važnost njihove misije. Osim toga, predstavljena je i održiva kolekcija Krie X Provir od ECONYL®-a, postavljajući novi standard održivog poslovanja. Svaki odjevni predmet u ovoj kolekciji sadrži etiketu s NFC čipom, koji omogućava pristup svim relevantnim informacijama o proizvodu.

  2

  Važnost održive budućnosti prepoznata je i u Falkensteiner Resortu Punta Skala, gdje je održana kreativna radionica u Hotelu & Spa Iadera. Sudionici su koristeći ostatke ribarskih mreža i pletenih konopa izrađivali originalne torbe koje su postale hit ljeta. Resort je poznat po svojim ekološkim praksama, poput zaštite okoliša, pročišćavanja otpadnih voda i smanjenja otpada.

  "Mi smo pokret koji simbolizira održivu budućnost Hrvatske, potičući promjene na lokalnoj i globalnoj razini. Pridružite nam se u stvaranju povijesti, jer svaki korak prema održivosti je korak prema boljoj budućnosti za sve nas." - poručuju organizatori projekta, koji planiraju organizirati još ovakvih manifestacija diljem Hrvatske uz podršku relevantnih ministarstava i međunarodnih organizacija pod pokroviteljstvom UN-a.