KORZET recikliran i transformiran // IZLOŽBA na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu

  Kao forma koja je stoljećima manipulirala vizurom ženskog tijela te je smještala je u društveno prihvatljive okvire, korzet je uvijek intrigantan i zanimljiv.

  I u moderno doba on ima svoju draž, iako je danas neusporedivo udobniji nego prije. No, načini na koje je mijenjao i predstavljao tijelo tema je nove izložbe koja donosi niz ideja i kreativnih oblika. Projekt ima eko notu, rađen je i od ostataka materijala iz raznih izvora.

  kor5

  Od organskih motiva i aplikacija do futurističkih silueta, pa i čiste klasike s ušivanim lajsnama, studenti TTF-a su predstavili vlastita razmišljanja i zamišljanja o korzetu.

  kor34

  - Rezultat rada je prikazan na izložbi gdje se može vidjeti kratki presjek tumačenja korzeta, od klasičnog odnosno na prvi pogled prepoznatljive forme, s dodatkom zračne čipke, do potpuno novih formi u kojima se vide tek naznake klasičnog poimanja toga odjevnog predmeta. Tako su korištene stare traperice koje su postale korzet, pletene trake, torbe i remeni kako bi se na novo definirala i preispitala suvremena forma korzeta oplemenjena zračnom čipkom koja razbija krutost i čvrstoću takvog odjevnog predmeta - ispričala je izv.prof.dr.sc. Irena Šabarić, jedna od mentorica.

  korzeti1

  Zračna čipka je način apliciranja na posebnu foliju koja se na koncu otopi u vodi, a tkanje ostane kompaktno, odnosno čvrsto. Time se radi eterična tekstura pa je zato dobila ime - zračna čipka.

  ttf2

  Povezivanje i suradnja više kolegija potrebna je i korisna studentima kako bi usavršili vještine, povezali ih, te u praksi primijenili naučeno. Ova izložba nastala je kao suradnja više kolegija i profesora koji su ujedno i mentori. Uvodno predavanje o korzetima održala je izv.prof.dr.sc. Katarina Nina Simončič gdje je studente upoznala s temom korzeta kroz povijest, ali i simboliku i suvremeno poimanje i tumačenje korzeta.

  ttf4

  Nakon toga studenti su razrađivali svoje ideje iz materijala koji je doniran (Prostorija doo) ili je otpad iz proizvodnje (TTT-Tvornica tekstila trgovišće), ali i iz nekih osobnih zaliha tekstilnog otpada.

  Kroz povijest promatrajući korzete možemo uvidjeti promjene kroz koje je prolazilo žensko tijelo, ali i ideale ljepote koji su vrijedili, ovisno o stoljeću i obliku samog odjevnog predmeta. Iako korzete više ne nosimo, već njihove mekane varijante, i danas je žensko tijelo idealizirano te na neki način dešava se vizualna manipulacija kroz druge i slične forme. Ideal ljepote mijenja se s vremenom, pa tako i odjevne forme smještaju tijelo u razne okvire, kako bi što bolje zadovoljili upravo taj ideal.

  kor21

  Na Kreativnom praktikumu pod mentorstvom red.prof.art. Snježanje Vego i asistentice Marijane Tkalec, studenti tekstila pokazali su svoju kreativnost izrade zračne čipke koju su studenti kasnije koristili u izradi nekih korzeta kao element koji će ga oplemeniti i dati mu notu prozračnosti.

  ttf11

  Kolegij: Projektiranje odjeće III i V, Kreativni praktikum I i II, Dizajn modnih dodataka II

  Studenti: Ivana Škaper / Ana Zrinka Stipić, Žana Vuković / Ela Leko, Ana Vidić / Paula Jureško, Paula Zoričić / Mia Popovska, Martina Ružić / Samanta Petruša, Elizabeta Vuković / Viktorija Vuković, Nikolina Tufekčić / Martina Hendija, Tena Omerović/Martina Hendija, Vicko Racetin, Marta Juričić.

  Mentori: Doc.art, Josipa Štefanec, Izv.prof.dr.sc. Irena Šabarić, Franka Karin, mag. ing. techn. text., asistent, Dr.sc. Beti Rogina-Car, Doc.art. Marin Sovar

  Čipka: Red.prof.art. Snježana Vego, Marijana Tkalec, dipl.ing., asistent

  Izložba je otvorena do 30.9.2022.

  kor77

   kor3

  kor23

   

  kor33

  kor65

  ttf7

  kor25

  kor40

  kor543

  ttf3

  kor35ž

  kor98899

  kor988

  korzeti

  ttf6