JAPAN_exhibition // kako je TOKIO izgledao prije gotovo sto godina

  Izložba 'Tokyo Before/After' otvorena je u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

  Putujuća izložba „Tokyo Before/After“ donosi 80 fotografija u dvije skupine. Povijesni radovi snimljeni u Tokiju od 1930-ih do 1940-ih, prikazani su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine.

  tokyo1

  Prije Drugog svjetskog rata, grad Tokio 1930-ih i 1940-ih godina spremao se dovršiti urbani strukturni okvir suvremene metropole.

  No credit needed

  Fotografi su ekspresivno iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija kako bi u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje tradicionalno i moderno koegzistiraju i sukobljavaju se u isto vrijeme.

  tokyo54

  Nasuprot tome, nakon 2010. godine, Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon Velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad.

  Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju.

  2011

  Organizatori izložbe nadaju se da će posjetitelji izložbe produbiti svoje razumijevanje megagrada Tokija s mnogo lica, uhvaćenog kroz fotografije japanskih umjetnika.

  Prije Hrvatske, izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat.

  tokyo323

  Organizatori zagrebačke izložbe su Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu.

  tokyo12


  Autori BEFORE
  KOGA (1932-1933): Yasuzo Nojima, Masao Horino, Ihei Kimura, Yotsuo Kono, Hyoue Sakuma, Koujiro Iida, Hajime Okano
  NIPPON (1938): Yonosuke Natori, Kineo Kuwabara (1913-2007)

  Autori AFTER
  Nobuyoshi Araki, Mika Ninagawa, Motoyuki Daifu, Shintaro Sato, Shinya Arimoto, Natsumi Hayashi, Kenta Cobayashi, Daido Moriyama

  Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza 2022. godine. Ulaz je besplatan.

  tokyo13