IVANA ANTUNOVIĆ-JOVIĆ // što otkriva fotka moje familije iz 1907. godine?

  Ivana je na fejs stavila ovu predivnu fotku - ima nešto u tim starim fotografijama snimljenima analogno, ali i neka su to druga vremena. Lica su drugačija, pogled, držanje, osim, naravno, odjeće. Nota minulog vremena, nekog o kojemu samo možemo zamišljati, pa si mislim - trebalo bi napraviti obiteljsko stablo, premalo znamo o našim precima. Ali to kako ih zamišljamo postaje stvarnije kad vidimo ovakve fotke, pa gledamo te scene, uistinu se čovjek zapita - kako se nekada živjelo, razmišljalo, kakva je ljudima bila svakodnevica. Pitala sam Ivanu da mi ustupi fotku i info - evo što je napisala. Ispala je to jedna mala emotivna, tako dragocjena crtica, iz povijesti njezine obitelji, zahvaljujem se. 

  ivana family antunovicke

  - Na fotografiji je moja prabaka Fanny Antunović s kćerima Danicom, Mariči i Ivicom te sinovima Ivom, Josipom i Antom. Makarski kroničar Marino Srzić je za nju u knjizi napisao: 'Za timunom najvažnije makarske privredne djelatnosti, od samih početaka stoji žena. Šjora Fanny Antunović zaslužuje naslov nestora modernog turizma.
  U napisu splitske tiskovine s početka prošlog stoljeća stoji: 'Poduzetni kavanar g. Ante Antunović, otvorio je nedavno novo i ukusno svratište'. U tom svratištu anonimno gostuje i pripadnik carske kuće. Po smrti supruga poduzetna Fanny širi posao. Njenom pansionu ime je ‘Jugoslavija’ i pojavljuje se u svim propagandnim materijalima. Ova rječita i sposobna Bračka, udana Antunović-Finko, osuvremenjuje biznis. Brojne novitade prate njenu djelatnost. Uvodi do tada nepoznate ‘sandwich-mane’, vrši preinaku jelovnika po ukusu vremena i angažira siromašne učenike za turističke vodiče tzv. ‘čičere’ - .

  IVANA ante antunovic suprug od fanny

  Ante Antunović suprug od Fanny. Vlasnik prvog hotela u Makarskoj Preminuo u 45-toj godini i Fanny naslijedila njegov posao

  IVANA njihova kci Marici

  Njihova kći Mariči

  IVANA marici i mali brat josip

  Mariči i mali brat Josip
   
  IVANA josip postao pilot
   
  Koji je kao pilot postao heroj 1. svjetskog rata