IVAN MEŠTROVIĆ – PORTRETI SUVREMENICA I SUVREMENIKA // univerzumi osobnih susreta i društvenih isprepletenosti

  Galerija AMZ – Arheološki muzej u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6, 20. siječnja – 15. veljače 2022.

  Nakon što je u listopadu i studenome 2021. godine izložba Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika bila postavljena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, čime je prvi put križevačkoj publici predstavljen opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara, projekt će početkom ove godine predstaviti i zagrebačkoj publici. U Galeriji AMZ – Arheološkoga muzeja u Zagrebu izložit će se petnaest skulptura iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split-Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb) i Galerije umjetnina (Split). Ovaj izbor pruža uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića. Odabir portreta koji je načinila autorica izložbene koncepcije, viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, Barbara Vujanović, svjedoči o stilskom razvoju jednog od ponajboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja.

   Ivan Meštrović Tomislav Krizman portret detalj Beč 1904. vlasništvo Atelijera Meštrović Zagreb Foto Zoran Alajbeg

  Ivan Meštrović, Tomislav Krizman, portret (detalj), Beč, 1904., vlasništvo Atelijera Meštrović, Zagreb, Foto Zoran Alajbeg

  Ivan Meštrović (Vrpolje, 15. kolovoza 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 16. siječnja 1962.) portretirao je suvremenike, članove obitelji, prijatelje, umjetnike, političare, pripadnike domaćih i međunarodnih elita, te prethodnike.

  Uvid u imena ljudi koji su mu pozirali ili koje je prikazao služeći se fotografijama i dostavljenim opisima i dokumentacijom, tijekom više od pet desetljeća, svjedoči o bogatoj mreži kontakata koju je kipar rasprostro po domovini, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

  ORGANIZACIJA IZLOŽBI: Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej u Zagrebu
  AUTORICA IZLOŽBENE KONCEPCIJE, KUSTOSICA IZLOŽBI: Barbara Vujanović
  AUTORI LIKOVNOG POSTAVA I GRAFIČKOG OBLIKOVANJA OPREME
  IZLOŽBI: Damir Gamulin, Antun Sevšek
  FOTOGRAF: Zoran Alajbeg
  DIZAJN KATALOGA, PLAKATA I POZIVNICE: Damir Gamulin