ITALIAN DESIGN DAY 2020. // Izložba 'Crvena – boja strasti' u Zagrebu

  Dan talijanskog dizajna je manifestacija koja se 5. studenog obilježava u čitavom svijetu, s namjerom da širokoj publici približi talijanski dizajn i kulturu uopće. Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest: "Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i ljepota".

  Povodom toga, u Zagrebu se upravo postavlja izložba pod nazivom "Crvena - boja strasti" (tal. "Rosso - il colore della passione"), a održat će se u periodu od 5. do 12. studenog 2020. u prostoru Talijanskog instituta za kulturu, Preobraženska 4.

   Dino Berlinetta Pininfarina Artcurial Alexis Bosquet 2 cr

  Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, (ICE - ITA - Agencija), uz potporu Veleposlanstva Italije u Republici Hrvatskoj i u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu Zagreb, u čijem će se predvorju i održati.

  Na izložbi će biti predstavljeni kultni predmeti renomiranih talijanskih dizajnera - većinom svakodnevne upotrebne vrijednosti, isključivo u crvenoj boji. Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti niz poznatih talijanskih klasika; npr. kultnu Vespu, Bialettijevo kuhalo za vodu, fotelju "Vanity Fair", Martinellijevu stolnu lampu, "vreću" za sjedenje, itd.

  Vespa Primavera

  Svoje poimanje trenutnog stanja u talijanskom i svjetskom dizajnu, s posebnim osvrtom na zagrebački postav, na otvorenju će predstaviti Matteo Ragni; jedan od najnagrađivanijih talijanskih dizajnera generacije i kreativni direktor niza talijanskih tvrtki.

  Olivetti Valentine 6 cr

  Također, ova je izložba zamišljena i kao svojevrsni hommage nedavno preminulom dizajneru Aldu Brovarone, genijalnom članu elitnog studija Pininfarina koji je zaslužan za identitet Ferrarija kao sinonima talijanske i svjetske elitnosti u dizajnu.

  Izložba "Crvena - boja strasti" se održava u predvorju Talijanskog instituta za kulturu, Preobraženska 4, i ostaje otvorena do 12. studenog 2020.

  Ostvarena je u suradnji sa Zagreb Design Week-om a može se posjetiti svaki radni dan od 9h do zatvaranja; ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u 16.30h, srijedom u 17.30h i petkom u 14h.
  Ulaz je besplatan.