HRVATSKA GRAFFITI SCENA // Knjiga 'Blackbook Croatia' predstavlja čak 192 rada najboljih hrvatskih graffiti umjetnika

  Blackbook Croatia urednički potpisuju Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić. U knjizi su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene. 

  BB3 cr

  Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača grafita - graffiti writera, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala.

  Matija Vnucec Alen Miler Kresimir Golubic 2

  Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić

  Knjiga predstavlja 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine.

  BB1 cr

  - Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu – izjavili su autori.

  BB4 cr

  U knjizi se nalaze radovi 192 umjetnika ulične umjetnosti iz Hrvatske, a zanimljivo je da je svaka stranica unikatna i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.

  BB5 cr

  Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita.

  BB6 cr

  Na sam dan promocije knjige, 25.1. u KGZ - Knjižnici Marina Držića, otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori sakupili kroz rad na knjizi.

  Naslovnica BB

  BB2 cr