GREEN DAY // Tko je bio Sveti Patrick? Zaštitnik Irske zapravo je bio Englez koji je doživio prosvjetljenje i dao značaj trolisnoj djetelini

  Iako se misli da je bio Irac, zaštitnik Irske Sveti Patrick zapravo je bio Englez. Porijeklom iz bogate obitelji, živio je krajem četvrtog stoljeća. Vjeruje se da je umro 17.3. te se taj dan slavi iako nema dokaza za to.

  tz

  Piše: Vlado Šestan @ Travel Advisor

  Kad je imao 16 godina, oteli su ga irski razbojnici pri napadu na imanje njegove obitelji. U zarobljeništvu je proveo šest godina. Za to je vrijeme radio kao pastir daleko od ljudi. Vjeruje se da je sam i uplašen doživio prosvjetljenje i prigrlio kršćanstvo. Također se misli da je u to vrijeme sanjao kako će širiti kršćansku vjeru u Irskoj.

  Nakon šest godina je u snu čuo glas, vjeruje se božji, koji mu je objavio da je došlo vrijeme da pobjegne iz Irske. Pobjegao je u Auxerre u Francuskoj i više od 15 godina proveo u obrazovanju i nauku o vjeri te postao biskup. Poslan je u Irsku kako bi podržao mali kršćanski zajednicu te obraćao nevjernike na svoju vjeru. Poznavajući lokalnu kulturu, prilagodio je običaje kršćanstvu i tako privukao nove vjernike.

   

  Na otoku je bio mali broj kršćana kad je Patrick stigao, većina Iraca prakticirala je pogansku religiju utemeljenu na prirodi. Irska kultura ima bogatu tradiciju usmene predaje i mitologije.

  Kad se to uzme u obzir, ne čudi da je priča o Patrickovom životu postala pretjerana bajka tijekom stoljeća. Najpoznatija legenda kaže kako je potjerao zmije s otoka. Sveto trojstvo je prikazao kao trolisnu djetelinu.

  Koristio je krijesove za proslavu Uskrsa jer su Irci navikli častiti svoje bogove vatrom.

  Također je na kršćanski križ stavio sunce, moćni irski simbol, kako bi stvorio ono što se danas zove keltski križ, kako bi štovanje simbola Ircima izgledalo prirodnije.

  Poznat je kao svetac zaštitnik Irske, iako Katolička crkva zapravo nikada nije proglasila Patrika svetim. To je jednostavno nastalo zbog ere u kojoj je živio. Naime, tijekom prvog tisućljeća u Katoličkoj crkvi nije bilo formalnog procesa kanonizacije. Nakon što je postao svećenik i pomogao u širenju kršćanstva diljem Irske, Patrick je vjerojatno proglašen svecem na temelju javnog mijenja.

  Više od tisuću godina se slavi 17.3 kao dan Svetog Patricka. Obitelji ujutro odlaze u crkvu, a nakon toga jedu posebno jelo s keljem i slaninom, uz nezaobilazno pivo. Ovaj veseli praznik se raširio diljem svijeta u čast irske kulture i nasljeđa.