EXHIBITION @ KLOVIĆEVI // 800 godina kulturne baštine Hrvatske i Mađarske

  Izložba "Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine", najveći kulturni događaj koji će obilježiti ovu godinu, otvoren je u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Oko 150 eksponata stiglo je proteklih dana u Zagreb, a u 12 soba Galerije prikazana je hrvatsko – mađarska likovna baština od srednjega vijeka do kraja Monarhije.

  izl15

  - Ovom izložbom o kulturnim vezama na području likovnih umjetnosti Hrvatske i Mađarske nastavljamo propitivanje bremenite prošlosti naše zemlje, u osam stoljeća dugoj zajednici s Mađarskom. Naši nijemi svjedoci prošlosti su umjetnička djela koja pričaju dosad nepoznatu priču o međusobnim prepletanjima hrvatske i mađarske kulture i umjetnosti. Njihov sjaj i ljepota natkrilit će sve povijesne prijepore dviju zemalja te osnažiti međusobno prijateljstvo i nagovijestiti svijetlu budućnost dvaju naroda koji stoljećima dijele mnogo više od političkih spona,“ kazao je prilikom otvorena ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

  izl16

  Izložba se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. studenog, a nakon toga se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti.

  Mađarski muzej priprema i virtualno razgledavanje izložbe za sve one koji neće biti u mogućnosti posjetiti muzej u Budimpešti.

  Autori su izložbe te njeni idejni začetnici: dr. sc. Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić, dr. sc. Dragan Damjanović, a nastala je u koprodukciji Galerije Klovićevi dvori i Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti.

  izl14

  izl17

  izl144

  izl155

  izl166