Eno-gastro projekt "Vino uz žlicu" obilježio je svoje "američko punoljetstvo" (21. izdanje) u zagrebačkom restoranu Kvatrić (Maksimirska 9), koji je poznat po stoljetnoj tradiciji vrhunske kuhinje. Uz podršku voditelja restorana Filipa Sudara i talentirane ekipe iz kuhinje, autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić osmislili su poseban meni od pet jela uparjenih s pomno odabranim vinima i finim destilatima.
Druženje je započelo s degustacijom rakija i likera destilerije Wise Grus iz Daruvara, uključujući njihov najnoviji ponos, Pelinkovac Ginkgo. Ovaj slatkasto-gorki aperitiv obogaćen je ekstraktom drveta ginka, simbolom Daruvara, gdje već gotovo 250 godina rastu dva od najstarijih stabala ove vrste u Europi. Goran i Dora Kovačić, vlasnici destilerije, predstavili su njezinu impresivnu povijest, istaknuvši nagrađivane proizvode poput rakija Šljivovice, Viljamovke i Dunje, te likera Viljamovac, Pelinkovac gorki i Teranino. Poseban naglasak stavljen je na rakiju od dunje, koja trenutno uživa veliku popularnost.
Delikatesna harmonija
Za početak, Pašteta od pačje jetre uz prepečenac poslužena je uz pjenušac Enosophia Memoria. Ovaj pjenušac, proizveden 100% od rajnskog rizlinga klasičnom metodom, dolazi iz vinarije Enosophia iz Feričanaca, a voditelj prodaje Hrvoje Sarić istaknuo je njegovu jedinstvenost – od etikete s kalendarom za bilježenje važnih datuma do skladne svježine okusa.
Uz maslinova ulja iz Istre, predstavljena su četiri vrhunska proizvoda obitelji Červar, uključujući blend San Servolo i tri monosortna ulja – Bianchera, Coratina i Žižolera. Deni Červar, treća generacija maslinara iz Novigrada, naglasio je tradiciju i suvremenost njihove proizvodnje.
Davor Špoljar iz Terezinog Polja kod Virovitice predstavio je 100% čisto bučino ulje Fo(u)r Kings, dobiveno tradicionalnom metodom uz prženje, koje odlikuju premium kvaliteta i izvanredan okus. Njegov obiteljski brend, koji nosi ime po četirima generacijama maslinara, brzo je stekao prepoznatljivost.
Vino u savršenom spoju s jelima
Vrhunska vina pratile su specijalno osmišljene delicije:
Cannelloni punjeni mladim sirom i špinatom upareni su sa Sauvignonom blanc 2023 brenda Martin Albus iz PP Orahovice, jednim od najboljih hrvatskih sauvignona, kako ističu stručnjaci. Ovo skladno vino, obogaćeno aromama bazge i egzotičnog voća, savršeno je nadopunilo jelo.
Varivo od junetine, graška i noklica, jednostavno i svakodnevno, bilo je idealno uz Josić Cuvée, baranjski crnjak iz Zmajevca, čiji je kompleksni, ali svilenkasti karakter osigurao izvrstan doživljaj.
Pašticada s njokima, klasični dalmatinski specijalitet, uparena je s Borom Svrdlovinom 2022, vinom iz Podgradine kraj Posedarja. Vlasnik vinarije Zdravko Žuža naglasio je trud uložen u revitalizaciju ove gotovo zaboravljene sorte, koja danas osvaja svojom svježinom i voćnim aromama. Ovaj spoj proglašen je najboljim uparivanjem večeri.
Za desert je poslužena Topla čokoladna torta sa sladoledom i prženim mrvicama lješnjaka, u kombinaciji s Martin Albus Lješnjak likerom, nagrađivanim slatkim pićem koje je osvojilo čak 99 bodova na prestižnom IWSC sajmu u Londonu. Ovo "tekuće zlato" od prženih lješnjaka, kako ga je opisala brend menadžerica Anita Tepeš, posluženo je u limitiranoj seriji od samo 3500 boca.
Da bi vina bila servirana na idealnim temperaturama, pobrinula se tvrtka Tibix Trade s vinskim hladnjacima mađarskog brenda Dunavox, dizajniranim za očuvanje kvalitete i dugovječnosti vina.