Cool tura / Krleža & Večeri na Griču

  Večeri na Griču, jedan od najstarijih ljetnih glazbenih festivala u Hrvatskoj u 35. izdanju donosi ljeto ispunjeno kulturnim zbivanjima: na lokacijama - Klovićevi dvori, Crkva sv. Katarine i Plato Gradec od 28. lipnja do 24. srpnja svakodnevno će se održavati preko 30 događanja.
  Festival Miroslav Krleža održat će se u Memorijalnom prostoru Bele i Miroslava Krleže, Krležin Gvozd 23, Zagreb.

  Zdenko Basic DIGITALNA ILUSTRACIJA -Nikola 1

  Zdenko Basic, DIGITALNA ILUSTRACIJA - Nikola


  Manifestacija koja niz godina oduševljava publiku, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, ove godine započinje svečanim otvaranjem 28. lipnja u 21 sat u Klovićevim dvorima gdje će nastupiti Zagrebački solisti s Ivanom Krpanom na glasoviru.

  Kupljena ulaznica, osim odlaska na koncert ili predstavu omogućuje i razgled izložbi u Klovićevim dvorima. Naime, Koncertna direkcija Zagreb u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori predstavlja i četiri velike izložbe, Više od kulture - izložbu odabranih plakata KDZ-a, retrospektivnu izložbu Zlatko Prica, 6. Hrvatski Biennale ilustracije, kao i Zbirku Galerije Klovićevi dvori - zbirke umjetnika, donatora i kolekcionara. Otvorenje ove jedinstvene izložbe održat će se 28. lipnja u 19 sati.

   

  Antoine Boyer
  Među brojnim velikim glazbenim imenima na Večerima na Griču prvi put će nastupiti i Antoine Boyer, jedan od najznačajniji i najperspektivniji gipsy jazz gitarist na svijetu. Na pozornici na Platou Gradec, 9. srpnja u 21 sat pridružit će mu se i Mate Matišić na gitari te Jurica Štelma na kontrabasu.

  U programu se ističe i nastup puhačkog kvinteta Kalamos u Crkvi sv. Katarine 5. srpnja. Časopis Times je ovaj tip ansambla, prilikom komentiranja, nazvao „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu“ pa će ovaj događaj zasigurno privući istinske zaljubljenike u glazbu.
  U najljepšoj baroknoj crkvi, Crkvi sv. Katarine, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Komorni zbor Ivan Filipović 6. srpnja priuštiti će jedinstven glazbeni doživljaj.

  Figure u crvenom i plavom 1957


  Atrij Galerije Klovićevi dvori 8. srpnja ugostit će mlade i talentirane glazbenike – violinističku zvijezdu Marina Marasa i virtuoza Petra Klasana, jednog od najdarovitijih mladih glazbenika svoje generacije.

  U atriju Galerije Klovićevi dvori 12. srpnja nastupit će svestrana udaraljkašica Kaja Farszky s repertoarom kojeg čine suvremena glazbena ostvarenja, među kojima i brojna u Hrvatskoj rijetko izvođena djela te praizvedbe. Ljubitelji opere uživat će 18. srpnja kada će pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića Opera b.b. izvesti Betly, komičnu operu u jednom činu.

  Tu su naravno i nezaobilazne predstave Stilske vježbe i Ritina škola Planet Arta, Zagrebački vremeplovci Zagrebačkog kazališta lutaka, kao i Izbor za miss 1926.! Uživo!!! u režiji Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića, sve od 1. do 6. srpnja!
  Ulaznice možete kupiti online na ulaznice.hr.

  krleza

  - Sjajni umjetnici/ice podržali su naša nastojanja da se u vrtu vile Rein na Gvozdu otvori ljetna scena Krležinog teatra – izjavio je Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža - s programima ovogodišnjega Festivala priredili smo šezdesetak raznolikih događanja temeljenih na Krležinom opusu.

  Peto festivalsko izdanje otvorit će premijera Šest lica Ane Borongay (redateljica: Natalija Manojlović), čime će se izvedbeno tematizirati Ana Borongay kao Krležina najdublja metaforu, kako ju je odredio u svojoj interpretaciji Stanko Lasić, inače do sada i jedini autor teorijske knjige u cijelosti posvećene Krležinim Zastavama. Sa studentima zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Festival uvodi i predstavu Ćelava Leda.