BOOKS_info // drevne priče o biljkama u izuzetnoj knjizi Stribora Markovića

  Dugogodišnji znanstveni i istraživački rad dr. sc. Stribora Markovića, magistra farmacije i medicinske biokemije, okrunjen je knjigom "Priče iz šume Striborove" koja je jučer predstavljena javnosti pred brojnim uzvanicima u zagrebačkoj Kazališnoj kavani.

  XP2R4518

  Farmacia i dr. sc. Stribor Marković, izniman stručnjak i fitoaromaterapeut, već godinama surađuju kroz Farmacijino Fitoaromaterapijsko savjetovalište, a organizacija zajedničke promocije "Priča iz šume Striborove" kruna je te suradnje.


  XP2R4518

  Sa sadržajem knjige i posebno izdvojenim odlomcima okupljene su upoznali Stribor Marković osobno i Martina Šepetavc, mag. pharm., voditeljica Edukacijskog centra Farmacia koja je ujedno moderirala promociju.

  XP2R4518
  Uz to, ova je vrijedna knjiga, istaknula je Željka Suvajac, marketing menadžerica u Farmaciji, ujedno savršen primjer kako se Farmacia potvrdila kao izvrsna platforma za popularizaciju zdravlja i znanosti, što je pokazano već nizom projekata.

  XP2R4518

  Pri stvaranju 500-tinjak stranica "Priča iz šume Striborove" autoru je bio motiv udahnuti emotivnost u područje znanosti koje mnogima zvuči dosadno jer smatra da samo emocije mogu prenijeti poruku znanosti do ljudi. I u tome je obavio maestralan posao.

  XP2R4518
  Dr. sc. Stribor Marković će u četvrtak, 20.12., od 17 do 20 sati, osobno potpisivati "Priče iz šume Striborove" u Farmaciji u Ilici 11.


  U knjizi autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta – čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Govori i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Ta priča nije samo kemijska, nego u mnogočemu protkana osobnim sudbinama, stvarnim ili fiktivnim, ali vjerojatnim.

  Autor priča i o poznatim biljnim lijekovima, a kako kaže, drevne priče o biljkama i njihova simbolika pisana je percepcija o nama samima.

  Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje.

  Kroz knjigu opisuje i lijekove koji djeluju na više molekularnih ciljeva te dolaze na vrata medicine kao budućnost. Stoga na taj način, tvrdi, treba i prihvatiti biljne lijekove. U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto. Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu preventivna je medicina. Otvorile su se nove dimenzije koje do sada nismo razmatrali i dio biljaka ući će u prevenciju bolesti, ističe dr. sc. Stribor Marković.

  Knjiga se, po cijeni od 250 kn, može kupiti u svim Farmacia specijaliziranim prodavaonicama.

   XP2R4518XP2R4518