Anti-stres aktivnost / i odrasli crtaju

  Na Amazonu su među najprodavanijim knjigama i dvije crtanke za odrasle: potpisuje ih ilustratorica Johanna Basford koja nije ni u najluđim snovima sanjala da će njezina ideja postati toliko popularna. Kako to da se veliki vraćaju crtankama koje uglavnom podrazumijevamo kao nešto rezervirano samo za klince? – Neka su istraživanja pokazala da se deficit igre može poistovjetiti s deficitom sna  - komentira slavni psihijatar Stuart Brown, autor knjige Play. Igra donosi radost, bez obzira na dob, te je vitalna za sposobnost rješavanja problema, za kreativnost i odnose među ljudima.

  coloring books for adults johanna basford 10 880


  Igra nam je potrebna baš kao i kisik, ističe Brown. – Svuda je oko nas, no kad je nema, to ćemo i te kako primijetiti, vidi se i osjeti razlika - . Brown već nekoliko desetljeća radi istraživanje o tome koji je odnos prema igri, a pacijenti su mu ljudi različitih zanimacija (oko 6000 slučajeva), od zatvorenika do poslovnih ljudi. Čak je povukao neke paralele između teksaških zatvorenika i nedostatka igre u ranom djetinjstvu. S druge stane, ističe da su mnogi odrasli koji se igraju poboljšali odnose s prijateljima, partnerima i okolinom te da su dodatno razvili kreativnost.

  coloring books for adults johanna basford 11 880


  Kad smo mali, mozak nam se razvija a igra je upravo aktivnost koja to potiče. Djeca kroz igru uče, otkrivaju, upoznaju svijet oko sebe, stječu iskustva. Odrasli se time opuštaju, sjećaju djetinjstva, zabavljaju – a sve to često nam nedostaje, radi brojnih obaveza koje nas preuzimaju na dnevnoj bazi. - Mislim da je bojanje i crtanje romantično - ističe škotska ilustratorica Johanna Basford, autorica knjiga Secret Garden i Enchanted Forest, trenutno među najpopularnijim knjigama, ili bolje reći crtankama na svijetu. - Crtanje i bojanje mene opušta, pa sam došla na ideju napraviti nešto tako za odrasle, i očito nam svima to treba i paše - . Naime, psiholozi ističu i da crtanje i bojanje stimulira dijelove mozga zadužene za motoriku, emocije i kreativnost, a često se predlaže i kao anti-stresna tehnika. U današnje vrijeme postaje sve teže opustiti se i isključiti, stoga predlažemo bojice, flomastere i – boje na sunce!

  coloring-books-for-adults-johanna-basford-2 880coloring-books-for-adults-johanna-basford-6 880SecretGarden HighResCover688

  coloring-books-for-adults-johanna-basford-7 880