50. godina Društva turističkih vodiča Zagreba // FREE RAZGLEDI ZAGREBA kao poklon građanima i svima koji žele upoznati grad

  Društvo turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije organizira besplatne tematske razglede grada za građane i posjetitelje tijekom Adventa.

  Kao poklon svojim sugrađanima i posjetiteljima grada u blagdansko vrijeme, Društvo turističkih vodiča grada Zagreba pripremilo je zanimljive, prigodne razglede posvećene Zagrebu. Besplatnim razgledima ujedno slavimo veliki jubilej: 50. obljetnicu osnutka Društva turističkih vodiča Zagreba, najstarijeg takvog društva u Republici Hrvatskoj.

  Trajanje razgleda: 2 sata

  zagreb

  RASPORED RAZGLEDA

  Datum i vrijeme polaska:

  9.12. – 10,00: „Adventski razgled Zagreba s bakom Mraz“
  16.12. – 11,00: „Adventski razgled grada za djecu “
  17.12. – 11,00: “ Advent-priča narodnog pripovjedača “
  17.12. – 11,00: „Meštrovićev Zagreb“

  UKRATKO O TEMATSKIM RAZGLEDIMA

  1. „Adventski razgled Zagreba s bakom Mraz“

  Na Trgu bana Josipa Jelačića gdje ćemo se u 10 sati naći sa našom Bakom Mraz, ispred TIC-a, saznat ćemo koga je volio ban Jelačić i gdje je živio, kako mu se zvao konj, otkrit ćemo i novčić iz Rimskog doba, te jedan od planeta Zagrebačkog sunčevog sustava i provjeriti gdje su se Zagrepčanci nekada kupali. U laganoj šetnji čut ćemo razne zanimljive priče i legende. U blizini Katedrale provjerit ćemo zašto je i kada vrijeme stalo.

  Proći ćemo preko ''trbuha grada'' i preko nekadašnjeg potoka, a možda nas put odvede i do vinograda. Provjerit ćemo koji je to planet postavljen upravo u Tkalčićevoj ulici, te gdje su se vodile bitke. Ljubavna priča iz Hrvatske utkana je u jedan poznati predmet koji muškarci i dan danas rado nose. Otkrit ćemo koje još blago ovdje postoji i gdje se to točno nalaze briljanti, dijamanati, rubini, smaragdi, safiri, biseri, a da nije zlatarna. Provjerit ćemo koji se to grbovi nalaze na krovu crkve svetog Marka i što je to uopće Grb. Putem ćemo vidjeti i zmaja, lava, lance, plinske lampe i patuljke. Ako budete dobri, možda otkijete i čarobnu adresu Harry Pottera u Zagrebu.

  Kroz priču ćete upoznati običaje Adventa, koji su to neizostavni predmeti i hrana bez kojih ne možemo ni danas, kako je to nekada bilo u starom Zagrebu, što je značilo ''Sveta Kata snijeg na vrata'', Barbarinje, zašto nam je važna Sveta Lucija, Nikolinje, tko je krampus, tko su bili ''zvezdari'', kako su nekada izgledali Badnjak i Božić, blagoslov kuća, Štiefanje, Januševe, Novo leto i Tre kraljov. Jeste li napisali pismo Djedu Božićnjaku? Baka Mraz će Vam otkriti njegovu tajnu adresu i dati još pokoji savjet. 

  Razgled vodi: Ivana Zrilić
  Vrijeme i mjesto polaska: 09.12.2023. 10,00 sati, Trg bana Josipa Jelačiča, ispred Turističkog informativnog centra

  2. „Adventski razgled grada za djecu“

  Tko više uživa u Adventu od djece? Oni najmlađi s oduševljenjem promatraju lampice, dekoracije, raduju se Djedu Božićnjaku i poklonima, upijaju tu nenadmašivu čar Božića. Zato je upravo njima namijenjena ova tura koja će ih povesti u šetnju starim gradom u njegovom najljepšem adventskom ruhu. A ono što će saznati očarat će njihovu maštu: stari božićni običaji koji su već skoro zaboravljeni, ali i oni koje su Zagrepčani zadržali, pa sve do onih najnovijih. Naravno, mališani će dobiti i prigodan poklon – ipak je ovo vrijeme darivanja!

  Razgled vodi: Kristina Andreić
  Broj sudionika - djece u pratnji odraslih- ograničen je na 30 osoba. Rezervacije obavezne na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  Vrijeme i mjesto polaska: 16.12.2023. 11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačiča, ispred Turističkog informativnog centra

  3. “ Advent-priča narodnog pripovjedača “

  Zagreb je grad bogate povijesti i tradicije, grad koji čuva brojne, zaboravljene običaje, a koji su naročito bili važni u vrijeme došašća.

  Dok na ulicama vlada adventsko raspoloženje, osluhnite priče o običajima koje je nekada ono donosilo. U narodnu nošnju odjeveni turistički vodič vodi vas u romantičnu šetnju koja od zaborava čuva stare, poznate i manje poznate narodne običaje u vrijeme došašća, upoznavajući vas sa znamenitostima Zagreba koje su povezane uz adventsko doba nekada i sada te priča najljepše božićne priče koje evociraju to slatko iščekivanje Božića.

  Razgled vodi: Bono Rajić
  Vrijeme i mjesto polaska: 17.12.2023. 11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačiča, ispred Turističkog informativnog centra

  4. „Meštrovićev Zagreb“

  On nije rođen u Zagrebu, ali je u našem gradu ostavio neizbrisiv trag : Ivan Meštrović, umjetnik svjetskoga glasa, stvarao je prekrasna umjetnička djela koja se danas mogu naći po muzejima svijeta, u javnim prostorima europskih i američkih gradova. Kažu pak da nema grada na svijetu koji u svom javnom prostoru ima toliki broj skulptura koje su djelo jednog jedinog umjetnika, a to je Zagreb i njegov Ivan Meštrović.

  Stoga, prošećimo Zagrebom i saznat ćete koje je prvo Meštrovićevo djelo postavljeno u našem gradu, saznat ćete o čemu su se dopisivali prijatelji Tesla i Meštrović, zašto su se građani pobunili protiv odluke da se Zdenac života postavi ispred zgrade HNK, koja je povijest skulpture Povijest Hrvata. Pričat ćemo o zanimljivom životnom putu umjetnika, ali i naučit kako nastaje skulptura.

  Razgled vodi: Doris Kunkera
  Vrijeme i mjesto polaska: 17.12.2023. 11,00 sati, Trg Nikole Zrinskog 11, ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)